Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция да "спре провокациите" в Източното Средиземноморие и да се върне към масата за преговори, за да се разрешат разногласията по отношение на ограничаването на морските зони.

"Моето послание до Турция е много просто: спрете провокациите и нека започнем да говорим като цивилизовани съседи", каза той по време на интервю за CNN в сряда вечерта.

Турция няма да се откаже да проучва газовите находища в Средиземно море

Турция няма да се откаже да проучва газовите находища в Средиземно море

Мисията на кораба Oruc Reis ще продължи до 23 август.

Освен това той повтори предложение Атина и Анкара да отнесат въпроса пред Международния съд в Хага, ако двустранните дискусии не дадат резултат.

"Трябва да седнем и да обсъждаме като цивилизовани съседи и ако не успеем да разрешим този въпрос, двамата винаги можем да го заведем пред международния съд и съдът да реши от наше име. Но това, което не можем да търпим, е едностранна активност на Турция, която твърди, че ние считаме изключителна гръцка икономическа зона, а Турция да оспорва тази спогодба като праща не само кораб за проучване, но и значителен брой военни кораби в района ", каза той.

Ескалацията между Гърция и Турция – много повече от спор за ресурси

Ескалацията между Гърция и Турция – много повече от спор за ресурси

Плановете на Ердоган за хегемония...

Мицотакис също се позова на неотдавнашното споразумение с Египет за демаркация на изключителни икономически зони, като заяви, че то може да послужи като план за други споразумения в региона.

"Но това не може да се случи, ако се занимаваме с дрънкане на оръжие и ако трябва да се сблъскваме от време на време с половината от флота на Турция, плаващ в Егейско море или в Източното Средиземноморие", продължи Кириакос Мицотакис и спомена скорошния сблъсък на гръцка и турска фрегата край бреговете на Кастелорисо по време на военноморски маневри.