Анкара не смята да се откаже от плановете си да проучва газовите находища в оспорваната с Гърция зона в Средиземно море. Не се плаши и от санкции, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Преди дни Турция изпрати в оспорваната зона кораба си Oruc Reis, който извършва сеизмични проучвания. Ердоган предупреди, че ако Гърция атакува Oruc Reis, той ще отвърне на всяка атака

Турска подводница навлязла в териториалните води на Гърция

Турска подводница навлязла в териториалните води на Гърция

Гръцки военен вертолет е засякъл турската подводница

"Oruc Reis ще продължи мисията си до 23 август. Разчитаме, че Гърция ще постъпи разумно, защото ние няма да се примирим с бандитизма на континенталния ни шелф и няма да отстъпим пред заплахи и санкции", категоричен бе Ердоган.

Той подчерта, че по силата на международното право действията на Турция в Средиземно море са "напълно оправдани".

Ескалацията между Гърция и Турция – много повече от спор за ресурси

Ескалацията между Гърция и Турция – много повече от спор за ресурси

Плановете на Ердоган за хегемония...

Междувременно турските власти коментираха още една гореща тема.

През последните дни в социалните мрежи в Турция стана особено популярно интервю на кандидата на Демократическата партия за президент - Джо Байдън пред "Ню Йорк Таймс". То е дадено през декември миналата година, но едва сега набира популярност. В него Джо Байдън обявява, че Ердоган е "автократ" и че Вашингтон трябва да помогне на опозицията да го победи.

"Трябва да предприемем много по-различен подход към Ердоган. Да му покажем, че подкрепяме опозиционните сили и че сме за интегриране на кюрдското население, което иска да участва в турския парламент", подчерта Джо Байдън.

Турските власти обаче осъдиха изказването му като "интервенционистко".

Фахретин Алтун - говорителят на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган - написа в "Туитър", че никой не може да поставя под съмнение легитимността на президента, избран по волята на турския народ.