В първата си среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев, откакто е избран, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че не би подписал Преспанското споразумение, ако беше на власт през 2018 г., според правителствените източници, съобщава "Катимерини".

Въпреки това, тъй като е ратифицирано от гръцкия парламент през януари тази година, споразумението вече е част от международното право и следователно правителството ще го спазва, обяснява той по време на разговорите им в кулоарите на срещата на върха в ООН.

Мицотакис призовава Заев да изпълни изцяло всички аспекти на сделката с имената, особено тези, свързани със защитата на търговските марки.

Гърция измества България и Турция в охраната на небето на Северна Македония

Гърция измества България и Турция в охраната на небето на Северна Македония

Въпреки отрицателните последици от Преспанското споразумение

Заев коментира, че неговото правителство има за цел да избегне забавяния, които са свързани с усилията за присъединяване на страната му към ЕС и изразява надежда, че успешното прилагане на споразумението ще улесни гръцките инвестиции в Северна Македония.

Мицотакис добави, че липсата на сделка в миналото никога не е възпрепятствало инвестициите от Гърция.

Като лидер на тогавашната основна опозиция Мицотакис се противопостави на споразумението с аргумента, че създава повече проблеми за Гърция, отколкото решава такива.

България, Гърция, Румъния и Хърватия искат Албания и Северна Македония в ЕС

България, Гърция, Румъния и Хърватия искат Албания и Северна Македония в ЕС

Захариева: Ще бъдем по-сигурни, по-проспериращи и по-богати