Категорична подкрепа за членството на Албания и Република Северна Македония в Европейския съюз - около това се обединиха външните министри на България - Екатерина Захариева, на Гърция - Никос Дендиас, на Румъния - Рамона Манеску, и на Хърватия - Гордан Гърлич-Радман, които се срещнаха по традиция в рамките на сесията на Общото събрание на ООН.

Четиримата първи дипломати на балканските страни от ЕС направиха преглед на европейската интеграция на шестте им съседки, които са все още извън Съюза, и набелязаха чувствителните въпроси около реформите във всяка една от тези държави и как могат да бъдат подкрепени.

"Убедени сме, че ще бъдем по-сигурни, по-проспериращи и по-богати, единствено ако всички наши съседи станат членове на Европейския съюз", обяснява Захариева на колегите си.

Туск в Скопие: ЕС да започне преговори със Северна Македония за членство

Туск в Скопие: ЕС да започне преговори със Северна Македония за членство

Туск повтори подкрепата си за покана Северна Македония да се присъедини към ЕС по време на визита в Скопие

"Гърция помагаше на нашите три страни в присъединителния период, а сега е време ние да подкрепим нашите съседи от шестте страни от Западните Балкани. Благодаря на Румъния и Хърватия за продължаването на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС."

"България подписа договор за приятелство с Република Северна Македония и той трябва да се изпълнява. Албания трябва да прилага законодателството, което прие. България подкрепя започването на преговори за членство и с двете държави", добави Захариева.

"Поздравления за България и Румъния за успешните председателства на Съвета на ЕС, желаем успех и на Хърватия. Гърция излиза от 10-годишна криза, много гърци загубиха своя начин на живот, страната бе ориентирана навътре, но сега отново ще бъдем ангажирани с Балканите и с европейските теми", коментира гръцкият първи дипломат Никос Дендиас.

Бивш посланик на САЩ вижда Гърция като основна сила за стабилност на Балканите

Бивш посланик на САЩ вижда Гърция като основна сила за стабилност на Балканите

А Турция вече е причина за "голямо главоболие" във Вашингтон

Румънският външен министър Рамона Манеску заяви, че България, Гърция, Румъния и Хърватия трябва да продължат да координират действията си в политиката по разширяването.

"Трябва да ги подкрепим нашите съседи и да продължим ангажираността, с която България водеше този процес по време на своето Председателство. Разделянето на Албания и Република Северна Македония ще е голяма грешка и мисля, че времето е дошло за позитивен сигнал", добави Рамона Манеску.

"Подкрепяме и Албания, и Република Северна Македония в европейския им път. Искаме всички страни в региона да живеем като добри съседи", обясни хърватският външен министър Гордан Гърлич-Родман.

Германия и Полша искат интегрирането на Албания и Северна Македония в ЕС

Германия и Полша искат интегрирането на Албания и Северна Македония в ЕС

Интегрирането на балканските държави е в стратегически интерес на ЕС