Лидерите на Европейския съюз трябва да гласуват през октомври за започване на преговори със Северна Македония за присъединяване към Общността. Това призова председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Политико".

Туск повтори подкрепата си за покана Северна Македония да се присъедини към ЕС по време на визита в Скопие след среща с премиера Зоран Заев. Бившият полски премиер също похвали страната за разрешаването на дългогодишния спор за името с Гърция.

Германия и Полша искат интегрирането на Албания и Северна Македония в ЕС

Германия и Полша искат интегрирането на Албания и Северна Македония в ЕС

Интегрирането на балканските държави е в стратегически интерес на ЕС

"Когато лидерите на ЕС се срещнаха през юни, преди три месеца, те се ангажираха да вземат "ясно и важно" решение през октомври дали да започнат преговори с вас и вашия съсед Албания", обяви Туск на пресконференция със Заев. "Ясно изразих личните си виждания през юни: вашата страна през последните две години направи всичко, което се очакваше от вас за ЕС, за да могат да започнат преговорите в съответствие с препоръката на Европейската комисия. Това продължава да бъде мое силно убеждение. Вашата страна направи всичко", добави Туск.

Полският политик, който ще завърши втория си и последен мандат като председател на Европейския съвет в края на ноември, коментира още, че е поискал да посети Северна Македония, за да покаже подкрепата си.

ЕС отложи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

ЕС отложи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

Заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще се опита да приеме решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври 2019 г.

"Заради това днес съм в Северна Македония", обърна се той към Заев. "Искам да е кристално ясно: в Брюксел няма съмнение за вашия политически ангажимент към върховенството на закона и борбата с корупцията", каза още Туск.

В края той призова евролидерите да подкрепят позицията му.

"Скопие е възможно най-доброто място, където бих искал да призова лидерите на ЕС: Сега вие свършете вашата част, защото Северна Македония вече го направи".