Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че страната "няма да бъде изнудвана от Русия", въпреки нарастващите цени на енергията в резултат на войната в Украйна.

Мицотакис говори за проблемите в интервю за Bloomberg TV. В него той засегна плановете на Гърция да излезе от кризата, като същевременно гарантира социално сближаване за гражданите.

"Трябва да изпратим много ясен сигнал, че няма да бъдем изнудвани от Русия, когато става въпрос за наличието и цената на газа.

"Трябва да го направим на национално ниво и също така се нуждаем от повече европейско сътрудничество", казва Мицотакис, който лично се застъпва за налагането на таван за целия газ, който се внася в Европейския съюз от март.

Въпреки че не е сигурен, че това ще бъде постижимо за ЕС, Мицотакис смята, че вече са взети важни решения на европейско ниво по отношение на намаляване на зависимостта от руския газ.

"В същото време, за да сме сигурни, че поддържаме социалното сближаване, трябва да подкрепим нашите общества и трябва да го направим както чрез харчене на пари от бюджета, но също така и чрез рециклиране на неочаквани печалби от производителите на енергия в специални фондове, които ще помогнете ни да субсидираме цените на електроенергията и газа", заявява Мицотакис, като казва, че това е точно стратегията, която е предприело гръцкото правителство.

"Мисля, че бяхме пионери", казва той.

"Ако погледнете какво в момента Европейската комисия предлага на другите европейски страни да направят, те наистина следват гръцкия модел, който вече е въведен от три месеца и наистина дава резултати."

Гърция стимулира пестенето на електроенергия през зимата със субсидии

Гърция стимулира пестенето на електроенергия през зимата със субсидии

Размерът на субсидията зависи от количеството спестена енергия

В резултат на това гръцкото правителство успя да изиска повече от 2 милиарда евро допълнителни печалби, които да бъдат поставени в специален фонд, който му позволява да предлага финансова подкрепа на домакинствата и предприятията, за да се увери, че ще издържат е тежка зима.

"Ако не го направим, тогава съществува реален риск обществото ни да не се съгласи с нас в подкрепа на Украйна и да започне да оказва натиск върху нас да направим компромис - което честно казано не е опция", твърди Мицотакис.

Тъй като се извършва преходът от газ, Мицотакис казва, че трябва да има още по-голямо ускорение при въвеждането на възобновяема енергия - област, върху която Гърция е фокусирана и в която наистина е водеща в света.

"Ние сме лидер, казва той. Ние сме една от първите десет страни по отношение на участието на възобновяеми източници в нашия електроенергиен микс."

"Ще добавим почти 2 гигавата възобновяема енергия само през 2022 г. Продължаваме да инвестираме в нашите мрежи и, разбира се, се стремим Гърция да играе регионална роля като входна точка за енергия в Европейския съюз. Ние укрепваме нашата енергийна инфраструктура, така че искаме да донесем повече енергия през Гърция не само за да обслужваме нуждите на гръцкия пазар, но и за да подкрепим нашите балкански съседи и, разбира се, искаме да изградим електрически връзки между Гърция, Средния Изток, Кипър, Израел, но също и Египет.", каза още той. 

Трудна зима в Гърция за избралите да се топлят на газ

Трудна зима в Гърция за избралите да се топлят на газ

Нови помощи от правителството в Атина