Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че се чувства по-удобно да вдигне телефона на турския президент Реджеп Ердоган след разговор за "разтопяване на ледовете" през юни, съобщава "Ройтерс".

Мицотакис каза също, че Гърция не е една от страните в ЕС, която настоява Турция да не бъде включена в списък с безопасни страни при отмяна на ограниченията за пътуване за COVID-19.

По-рано позицията на ЕС разгневи Анкара.

"Ние сме съседи, имаме значителни различия, но това не означава, че не трябва да говорим", заяви Мицотакис пред гръцкото радио "Скай".

Гърция и Турция не са съгласни по редица въпроси, вариращи от прелитания в Егейско море до запаси от газ в източното Средиземноморие. През март напрежението се повиши, когато хиляди бежанци, които са в Турция, се опитаха да щурмуват границата между двете страни в опит да стигнат до ЕС.

Мицотакис и Ердоган разговаряха по телефона на 26 юни, първият техен разговор от месеци. "Много е важно официалните канали за комуникация да бъдат възстановени ... сега да можем да вземем телефона по всяко време и да говорим с другия по даден проблем."

Гръцкият премиер заяви, че Гърция и Турция имат "много различни гледни точки" по редица въпроси.

"Описах на турския президент механизъм, но зависи от това, Турция да се въздържа от създаване на напрежение, нещо, което би направило този диалог невъзможен."

Гърция заклейми "дипломацията на силата" на Турция в Егейско море

Гърция заклейми "дипломацията на силата" на Турция в Егейско море

Турция причинявала проблеми на всички свои съседи