Външният министър на Гърция обвини Турция в подкопаване на стабилността и сигурността в Източното Средиземноморие и в причиняването на проблеми на всички свои съседи, като същевременно ежедневно нарушава гръцкото въздушно пространство и териториалните води на южната ни съседка, съобщава "Асошиейтед прес".

Никос Дендиас разкритикува остро действията на Турция през последните месеци в Егейско море, което разделя двете страни, като подчерта, че Анкара трябва "да се въздържа от незаконната си дипломация на силата". Дендиас е говорил по време на посещение на североизточната граница на Гърция с Турция и е бил придружен от ръководителя на дипломацията на Европейския съюз.

Премиерът на Гърция в Израел: Турция е "заплаха за регионалния мир"

Премиерът на Гърция в Израел: Турция е "заплаха за регионалния мир"

Мицотакис осъди "агресивното поведение на Турция в Източното Средиземноморие"

Съюзничките в НАТО и съседки Гърция и Турция отдавна имат трудни отношения, а двете страни са били на ръба на война три пъти от 1970-те години насам. Разделени по редица въпроси, включително териториални спорове в Егейско море, отношенията през последните месеци стават все по-обтегнати.

По-рано тази година турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че границите на страната с Европа са отворени за мигрантите, живеещи в Турция, които искат да се насочат към Европейския съюз. Въпреки че Турция споделя и обща граница с членката на ЕС България (както припомня на читателите си американската информационна агенция), само на турско-гръцкия граничен пункт се събраха десетки хиляди мигранти, които поискаха да им бъде разрешено да преминат.

Дендиас определи действията като "експлоатация от страна на Турция на надеждите на десетки хиляди граждани за по-добър живот ... подведени чрез дезинформационна кампания, организирана от турските власти".

Военният министър на Гърция обяви готовност за война с Турция

Военният министър на Гърция обяви готовност за война с Турция

Ново изостряне на напрежението между съседките на България

Дендиас и шефът на въшната  политика на ЕС Жозеп Борел обиколиха граничния пункт в областта Еврос (край река Марица), където мигрантите се бяха събрали в края на февруари.

"Много е очевидно, че сме решени да защитаваме външните граници на Европейския съюз и да подкрепим категорично суверенитета на Гърция", изтъкна Борел.

Борел уточни, че посещението му в Гърция е било планирано, но е било преместено за по-ранна дана след последните инциденти, свързани с Турция, "с цел да покажем нашата солидарност и да покажем колко споделяме вашите притеснения".

Гърция и Турция също така са в спор относно правата за проучване и добив на петрол и газ в Средиземноморието, като Гърция, Кипър и Египет са възмутени от споразумението на Турция с признатото от ООН правителство в Либия, предявяващо териториални претенции в част от Средиземноморието, което според тях нарушава техните суверенни права.

Шефът на гръцкия Генщаб се заканва: Едва после ще питаме кой

Шефът на гръцкия Генщаб се заканва: Едва после ще питаме кой

Предупреждението е към Турция заради нарастващото напрежение в Средиземно море