Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос обяви, че Атина е готова на всичко, включително военни действия срещу Турция, за да защити суверенните си права.

"Поведението на Турция в последно време е доста агресивно. Смятам, че единственият начин Гърция да се справи с подобно поведение, което по принцип има тенденция към агресия, е, от една страна, да използва всичките си дипломатически оръжия, а от друга, да осигури увеличаване на възпиращия ефект на въоръжените сили", подчерта гръцкият военен министър в интервю за телевизия Star.

 Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

Общо 208 км по течението на Марица...

На уточняващ въпрос готова ли е Гърция за военно решение на конфликта, както каза съветник на премиера, Панайотопулос отговори: "Точно така!"

"Той каза, че се подготвяме за всяка ситуация. Разбира се, всичко възможно включва и военно участие. Ние не искаме това, но искаме да поясним, че ще направим всичко възможно, за да защитим максимално нашите суверенни права", изтъкна военният министър. 

Преди няколко дни в държавния вестник на Турция беше публикувана заявка за получаване на лиценз за проучване и добив на въглеводороди в близост до гръцките острови.

Посланик на САЩ: Путин ще е победител при ескалация между Гърция и Турция

Посланик на САЩ: Путин ще е победител при ескалация между Гърция и Турция

Но може да се разчита на САЩ, че ще бъде силен съюзник в НАТО

В понеделник гръцкият външен министър Никос Дендиас настоя, че Турция се опитва да присвои суверенните права на друга държава и нарече инцидента провокация, тъй като става въпрос за гръцкия континентален шелф.

В сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати писмо до ръководството на Европейския съюз във връзка с "турските провокации".

Гърция подчерта, че евентуална ескалация от страна на Турция няма да доведе до гръцко-турска криза, а до европейско-турска криза.

Междувременно вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с ръководителя на правителството на националното съгласие на Либия Файез Сарадж в Анкара заяви, че Турция и правителството на Либия възнамеряват да провеждат проучване и разработване на нефтени и газови находища в Средиземно море.

Гърция засилва патрула по границата с Турция

Гърция засилва патрула по границата с Турция

Допълнителни 400 полицаи ще бъдат изпратени в североизточния граничен регион на река Еврос