Руският президент Владимир Путин ще бъде победителят в случай, че отношенията между Гърция и Турция ескалират, заяви в интервю посланикът на САЩ в Атина Джефри Р. Пиат в интервю за гръцката телевизия MEGA, цитиран от Euractive.

"Ако има някакъв вид ескалация, единствените победители са нашите споделени противници. Победителят е Владимир Путин", заяви американският дипломат.

Гърция засилва патрула по границата с Турция

Гърция засилва патрула по границата с Турция

Допълнителни 400 полицаи ще бъдат изпратени в североизточния граничен регион на река Еврос

Позовавайки се на скорошната ескалация на границата и гръцко-турските отношения, Пайт коментира: "Можете да разчитате на САЩ да бъде силен съюзник в НАТО. Отстояваме отношенията си с Гърция. "

"Гръцките граници не могат да бъдат променяни. Гръцкият суверенитет е безспорен. САЩ даде да се разбере, че провокации като онези, които се случиха февруари и март, когато турското правителство насърчаваше мигрантите да пътуват до сухопътната граница, често се дезинформация."

"Много от тези мигранти са жертви, тъй като им бе казано, че границите на Европа са отворени и затова са дошли в Еврос", добави той.

Ердоган създаде военна зона до границата с България

Ердоган създаде военна зона до границата с България

Тя е на площ от 20 кв. км.

Американският дипломат също се позова на споразумение, подписано по-рано тази година между Турция и Либия за разграничаване на морските зони, което игнорира съществуването на остров Крит.

Американският посланик заяви, че позицията на Вашингтон е, че островите имат същите права като всяка континентална територия по отношение на офшорните разработки.

"Ние също така вярваме, че въпросите на морското ограничение като това не могат да бъдат решени чрез едностранни действия, каквито Турция предприе миналата година. Тези въпроси могат да бъдат решавани само чрез диалог."

САЩ проучва как да наложи санкции на Турция заради С-400

САЩ проучва как да наложи санкции на Турция заради С-400

Но се надява Турция да се вслуша в американските притеснения