Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини Турция, че е "заплаха за регионалния мир" след продължителни разговори в Йерусалим с израелския си колега Бенямин Нетаняху, съобщава "Франс прес".

В първото си пътуване в чужбина от началото на епидемията от новия коронавирус, Мицотакис осъди "агресивното поведение на Турция в Източното Средиземноморие".

"Смятаме тази дейност за заплаха за регионалния мир и стабилност", подчерта Мицотакис пред журналисти след срещата с Нетаняху.

Военният министър на Гърция обяви готовност за война с Турция

Военният министър на Гърция обяви готовност за война с Турция

Ново изостряне на напрежението между съседките на България

Заедно с Кипър, Израел и Гърция подписаха споразумение през януари за изграждане на газопровод по дъното на морето от Източното Средиземноморие до Европа.

Турция се противопостави на споразумението и изпрати кораби за сондажи за енергийни залежи край Кипър, докато миналата седмица турската армия проведе въздушни и военноморски учения в Източното Средиземноморие.

"Аз обсъдих с премиера неотдавнашните инциденти с незаконно и провокативно турско поведение по нашите морски и сухопътни граници", отбеляза гръцкият премиер, застанал до Нетаняху.

Мицотакис също така разкритикува "дестабилизиращите ефекти, които Турция изигра относно отношенията си с Либия".

Турция изключва война с Гърция заради морските спорове

Турция изключва война с Гърция заради морските спорове

Акар: Гърците не биха искали война с Турция... опитваме се да запазим спокойствие

Анкара подкрепя признатото от ООН правителство на националното единство със седалище в столицата Триполи, което повече от година водеше битка срещу офанзивата на ген. Халифа Хафтар, който контролира източната част на Либия.

Турция изпрати системи за противовъздушна отбрана, дронове и сирийски бунтовници в подкрепа на либийското правителство, с което подпомогна силите му да си стъпят на краката и да отбележат военни успехи срещу силите на Хафтар.

Турското правителство допълнително подписа спорно споразумение миналата година с правителството на националното единство, съгласно което Анкара придобива правата върху богатите на газ райони на Средиземно море, споразумение, наречено от Мицотакис "напълно нищожно".