Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар отрича опасенията на гръцкия си колега за въоръжен конфликт между Турция и Гърция заради морските спорове в Средиземно и Егейско море, като призова Атина да възобнови техническите разговори за разрешаване на проблемите, съобщава "Хюриет".

"Искам да подчертая с математическа сигурност, че гърците не биха искали война с Турция", коментира Акар, седмица, след като гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос заяви, че страната му е готова за военен конфликт с Турция, за да защити суверенните си права в Средиземноморието.

"Неговото изявление е приплъзване на езика", добави Акар.

Турция винаги се стреми към добросъседски отношения с Гърция и разрешаване на всички проблеми, произтичащи от Егейско море, Кипър и сухопътните граници чрез диалог, обяснява министърът, припомняйки, че е постигнат известен напредък по време на миналите разговори.

Военният министър на Гърция обяви готовност за война с Турция

Военният министър на Гърция обяви готовност за война с Турция

Ново изостряне на напрежението между съседките на България

"Проведохме три кръга разговори с нашите гръцки партньори. Два в Атина и един в Анкара. Ние подновяваме призивите си за провеждане на четвъртата среща в Анкара".

Акар призова Гърция да не гледа на тези въпроси егоистично и да се присъедини към масата и по отношение на суверенните права на Турция. "Те цитират Лозанския договор. Да, ние също искаме да спазваме Лозанския договор. Гърция въоръжава 16 от 23 острова в Беломорието, които трябва да запазят своя демилитаризиран статус, според Лозана. Говори ли това за заплаха", пита той.

Няма държава, с изключение на Гърция, която има претенции за въздушно пространство 10 мили, докато има териториални води шест мили, коментира Акар и допълва: "Опитваме се да запазим спокойствие срещу този вид твърди претенции на Гърция."

На въпрос за продължаваща дискусия относно отварянето на Света София за поклонение, Акар каза, че това е вътрешен въпрос за Турция и никоя държава, включително Гърция, не може да има думата.

"Гърция или никоя друга държава не може да постигне каквото и да е чрез антитурска и антиислямска позиция", заяви той.

Гърция и Италия сключиха "историческо" споразумение за морските си граници

Гърция и Италия сключиха "историческо" споразумение за морските си граници

Двете страни разграничават изключителните си икономически зони в Средиземно море