Външните министри на Гърция и Италия Никос Дендиас и Луиджи ди Майо подписаха споразумение, с което двете страни разграничават изключителните си икономически зони в Средиземно море, съобщава "Катимерини".

Договорът, подписан по време на посещението на Ди Майо в Атина като продължение на спогодбата от 1977 г., ще позволи на двете страни да правят проучвания за полезни изкопаеми.

Също така се отваря пътят пред Гърция за постигане на подобна сделка с Албания.

Разграничаването на морските зони с всички наши съседи в контекста на международното право е последователна цел за страната, заяви Дендиас след подписването на договора.

Ердоган решен да отстоява правата си в Източното Средиземноморие

Ердоган решен да отстоява правата си в Източното Средиземноморие

Въпреки заплахите на Запада

На редовен брифинг по-рано през деня говорителят на правителството Стелиос Пецас приветства споразумението като "събитие с историческо значение".

Споразумението се сключва в ситуация на нарастващо напрежение между Гърция, Кипър и Турция, както и след като Анкара подписа спорно споразумение с базираното в Триполи либийско правителство, според което получава права за проучване и сондиране в Източното Средиземноморие, припокриващи според Атина гръцкия континентален шелф.

Разграничаването на морските зони се осъществява с валидни споразумения, а не с невалидни, като подписаните от Турция и Сарадж, и с едностранно предоставени на ООН карти, категерочен бе Дендиас.

Той и италианският му колега се срещнаха в Рим през февруари, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между двете страни в енергийния сектор в Източното Средиземноморие, където Гърция и Италия са партньори по проекта за газопровод "ИйстМед".

Турция не се съобразява с ЕС, продължава сондажите край Кипър

Турция не се съобразява с ЕС, продължава сондажите край Кипър

ЕС показал колко предубеден и пристрастен бил за Кипър