Протестиращите, призоваващи за действия срещу глобалното затопляне, се завърнаха по улиците в няколко страни в първото голямо събитие, организирано от младежкото движение за климата "Петъци за бъдеще" след началото на пандемията от новия коронавирус, съобщава ДПА.

Според организаторите над 3000 "климатични стачки", вдъхновени от активизма на шведската ученичка Грета Тунберг, трябва да се проведат по целия свят днес.

Около 400 демонстрации бяха планирани само в цяла Германия, включително в столицата Берлин, където предимно млади активисти се събраха в района на Бранденбургската врата за бдение въпреки проливния дъжд.

"Правителството не ни оставя друг избор освен да излезем на улицата срещу тяхната продължаваща липса на интерес към сигурно бъдеще за нашето поколение", изтъкна Луиза Нойбауер, най-известната активистка на движението в Германия.

Тя увери, че протестиращите ще спазват настоящите рискове, породени от коронавируса, като поддържат дистанция един от друг и носят маски.

Според организаторите около 10 000 души са се регистрирали да присъстват на демонстрацията в Берлин.

Въпреки това се очакваше днешните събития да са далеч от безпрецедентните демонстрации и училищни стачки, наблюдавани през септември 2019 г., когато стотици хиляди хора протестираха по целия свят.

Ученици в Австралия дадоха старт на деня с протести до Северната територия, където снимки в "Туитър" показаха група демонстранти, коленичили в червената пустиня, развяващи аборигенски знамена заедно с плакати, призоваващи за прекратяване на фракинга за добиването на шистов газ.

В Сидни група протестиращи сложиха плакати на градския площад, за да представят хората, които не могат да бъдат там заради ограниченията, наложени във връзка с COVID-19.

"Енергията е висока, но е по-трудно заради ограниченото количество хора, които сме допуснати тук", каза 16-годишната протестираща Наташа.

В Стокхолм Грета Тунберг се присъедини към други младежи пред шведския парламент.

"Училищна стачка за 110 седмица", написа 17-годишната шведска девойка, която пропуска училище в петък от август 2018 г., за да повиши осведомеността за климатичната криза.

Около 80 протестни събития са планирани за Швеция днес.

Младите активисти получиха подкрепа от изследователи в Арктика и Антарктида, които също призовават правителствата да засилят борбата срещу климатичните промени.

Учени от института "Алфред Вегенер" в Северна Германия публикуваха снимки от германско-френската изследователска станция Awipev на Шпицберген, арктическия експедиционен кораб "Polarstern" и от станцията Neumayer в Антарктида под хаштаг в "Туитър" #NoDegreesFurther (без още градуси).

"Ние предоставяме фактите. Време е да се действа!", настоява плакат, държан от изследователите.

"Увеличават се знаците, че повратните точки са достигнати", пишат изследователите от Шпицберген, добавяйки, че е тяхна отговорност да отбележат рисковете, показани от техните климатични данни.