Младите хора, икономическото възстановяване и научните изследвания трябва да бъдат основните приоритети в бюджета на ЕС за следващата година.

Това гласи проекторезолюцията на Комисията по бюджети на ЕП, която ще бъде гласувана на пленарното заседание в четвъртък.

Тя цели и засилване на натиска върху другите институции, за да има Парламентът по-силен глас при създаването на Европейската служба за външни дейности и при дългоочакваното преразглеждане на многогодишния бюджет на ЕС.

Относно младежката политика, Комисията по бюджети иска да насърчи изучаването на езици, предприемачеството и младежката мобилност.

За да се подпомогне икономическото възстановяване, ЕК настоява ЕС да осигури повече финансиране за изследвания и иновативни технологии, особено за "зелени", както и за пилотни проекти за малки и средни предприятия в селските райони.

Икономическото управление и монетарната политика ще бъдат основните въпроси по време на годишния дебат на европейските депутати относно еврозоната в присъствието на председателя на ЕЦБ Jean-Claude Trichet.

ЕП настоява и за по-голям надзор над авиационната безопасност в страните извън ЕС.

Европейските граждани, които летят в страни извън ЕС, трябва да бъдат информирани кои въздушни превозвачи фигурират в черния списък на ЕС, е мнението на парламентарната комисия по транспорт.

Бюджетната процедура за 2011 г. е първата, при която Парламентът ще взема съвместно решение относно целия бюджет, включително и земеделието.

Определяйки предварително своите приоритети, ЕП очаква да окаже влияние върху проектобюджета, който трябва д бъде представен от Европейската комисия към края на април, което дава началото на годишната бюджетна процедура.

Депутатите смятат също така да използват бюджетната процедура като средство за упражняване на тяхното правомощие за парламентарен контрол над Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Проекторезолюцията подчертава намерение за "по-голяма ангажираност на ЕП в определянето и управлението на външните отношения на ЕС, той ще осъществява в пълна степен задълбочен преглед на бюджета и бюджетния контрол на ЕСВД".

Очаква се също така депутатите да поискат от Комисията да започне преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС (за периода 2007-2013 г.) преди началото на лятото.

Подобно преразглеждане според тях е "абсолютна необходимост", тъй като настоящата дългосрочна бюджетна рамка не е позволила на ЕС "да реагира по подходящ и задоволителен начин на различните предизвикателства, които възникнаха през последните години".