Хиляди хора се събраха на опозиционен митинг във Варшава в неделя, две седмици преди избори, които според либералната опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП) могат да решат бъдещето на Полша в Европейския съюз и нейната демократична позиция, предава Ройтерс.

Проучванията на общественото мнение показват, че националистическото правителство на партията "Право и справедливост" (ПиС) може да спечели изборите, но това да не й достигне да формира мнозинство на фона на недоволството в обществото от нарастващите разходи за живот и загрижеността за ерозията на демократичните проверки и баланси.

Опозицията се надява неделният митинг-шествие да стане най-големият от десетилетия и да стимулира избирателите да гласуват.

"Идва голяма промяна. Това е знак за прераждането на Полша", каза лидерът на ГП Доналд Туск пред множеството, събрало се на централния площад във Варшава, където много хора развяваха знамена на Полша и ЕС.

Туск, бивш председател на Европейския съвет, каза, че ПиС може да се стреми да изведе Полша от ЕС, нещо, което партията отрича, и определи изборите като решаващи за правата на малцинствата и жените.

ПиС, която е на власт от 2015 г., проведе кампания с обещание да държи мигрантите извън Полша, заявявайки, че това е ключово за националната сигурност, и да продължи да насочва пари към семействата и възрастните хора.

ПиС отрича критиките на Запада, че е подкопала демократичните норми и казва, че нейните реформи в съдебната система са насочени към това да направят страната по-справедлива и свободна от следите от комунизма, докато нейните промени в обществените медии я освобождават от чуждо влияние.

Заради нейните политики обаче Полша все още не е получила достъп до милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване след COVID, които Брюксел задържа заради полските съдебни реформи.

Германия, Полша и Чехия създават работна група за нелегалната миграция

Германия, Полша и Чехия създават работна група за нелегалната миграция

Полицeйските сили в трите страни ще работят заедно за борба с нелегалната миграция