Полша ще запази ветото си върху миграционния пакт на Европейския съюз, каза премиерът на страната Матеуш Моравецки. Неговото изявление идва на фона на усилията на ЕС да договори споразумение за система за преразпределяне на търсещите убежище лица, които достигат до Европа извън официалните гранични пунктове, предава Ройтерс.

Еврокомисарят на ЕС по въпросите на миграцията каза, че блокът е готов да се споразумее как да се справи с незаконната имиграция скоро, след като разговорите на министрите не доведоха до окончателно споразумение в четвъртък, като Берлин и Рим се опасяват от нарастващия брой нелегални мигранти, като Германия стартира граничен контрол в зоната за свободно пътуване в Европа.

Рим бие тревога за пристигащите на остров Лампедуза, които са много повече от тези през 2022 г., когато италианският премиер Джорджия Мелони спечели националните избори с антиимигрантски обещания.

Възобновяването на граничните проверки в Шенгенската зона подчертава трудностите при справянето с нелегалната миграция.

ЕС настоява за по-строги антиимиграционни политики, откакто повече от един милион души достигнаха южните му брегове през 2015 г., като тогава това изненада блока и претовариха капацитета за сигурност и приемане в много страни, включително в Италия.

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) се готви за избори на 15 октомври и едно от основните й предизборни обещания е да защити Полша от нелегалната имиграция. Партията насрочи референдум по въпроса в деня на вота.

"Отивам на Европейския съвет следващата седмица, където ще подкрепя ветото си върху нелегалната миграция", каза Матеуш Моравецки в телевизионно изявление.

"Това е опит да се атакува не само суверенитета на Полша и други страни-членки, но и опит за дестабилизиране на ЕС по недемократичен начин," заяви той.

Повишено напрежение между Германия и Полша заради визовия скандал

Повишено напрежение между Германия и Полша заради визовия скандал

Канцлерът Шолц иска гранични проверки, а полският външен министър обвини Берлин в намеса в изборите