Призивът на германския канцлер Олаф Шолц към Варшава за изясняване на обвиненията около издадените незаконно имигрантски визи е опит за намеса в полската предизборна кампания, каза външният министър на Полша Збигнев Рау, цитиран от Ройтерс. В събота германският канцлер Олаф Шолц заяви, че въпросът изисква изясняване и допусна, че Германия може да предприеме стъпки, включително връщане на граничните проверки на границата с Полша.

Този месец правителството беше изправено пред обвинения от опозиционни партии, че е съучастник в система, при която мигранти от Африка са получили полски визи с ускорени темпове без извършване на надлежните проверки, след като са платили на посредници.

"Компетенциите на германския канцлер очевидно не засягат текущите процедури в Полша", написа външният министър Рау в платформата на социалните медии X късно в неделя.

"Изявленията в това отношение показват опит за намеса във вътрешните работи на полската държава и протичащата предизборна кампания в Полша", каза той.

Рау призова германския канцлер да "уважава суверенитета на Полша и да се въздържа от изявления, които вредят на нашите взаимоотношения".

По-рано еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон поиска разяснение по въпроса и призова Полша да отговори на обвиненията, че около 350 000 мигранти са закупили шенгенски визи за ЕС в полските консулства чрез посредници.

Шенгенските визи на практика позволяват на притежателите им да пътуват другаде в ЕС, въпреки, че работните визи разрешават работа и пребиваване само в страната на издаване.

Полша казва "не" на споразумението на ЕС за мигрантите

Полша казва "не" на споразумението на ЕС за мигрантите

Варшава ще наложи вето на принудителното депортиране на мигранти