Германия, Полша и Чехия създават съвместна работна група за справяне с трафика на хора и нелегалната имиграция. Това обяви германският вътрешен министър Нанси Фейзер днес, съобщава "Политико".

"Заедно искаме да разбием жестокия бизнес на контрабандните групи, които извличат максимална печалба от тежкото положение на хората и ги превеждат през границите по животозастрашаващ начин", каза тя в изявление. "Ето защо сега се съгласихме да засилим съвместните патрули на полицейските сили там с нашата федерална полиция и на територията на Чехия и Полша", добави тя.

Съвместната работна група, която Фейзер координира с вътрешния министър на Чехия Вит Ракушан и този на Полша Мариуш Камински, ще бъде ръководена от програмата EMPACT на Европол. Полицейските сили на Германия, Чехия и Полша ще работят заедно по териториите една на друга, за да ограничат нелегалната имиграция и да идентифицират маршрутите на контрабандистите.

Повишено напрежение между Германия и Полша заради визовия скандал

Повишено напрежение между Германия и Полша заради визовия скандал

Канцлерът Шолц иска гранични проверки, а полският външен министър обвини Берлин в намеса в изборите

Това е последният опит на Фейзер да контролира нелегалната имиграция, след като обяви временен контрол по границите на Германия с Полша и Чехия в сряда. Нейният ход идва в момент, когато основните партии в Германия все повече се паникьосват и променят позицията си относно миграцията на фона на нарастващата популярност на партия AfD.

Фейзер се кандидатира за министър-председател на германската провинция Хесен за изборите, които идват следващата седмица. Ако не спечели изборите там, тя иска да запази поста си на вътрешен министър на Германия.

Министрите на миграцията на ЕС търсят решение за мигрантския наплив

Министрите на миграцията на ЕС търсят решение за мигрантския наплив

Отново се заговори за преразпределение на мигранти