Международният наказателен съд (МНС) обяви в петък, че ще смени по здравословни причини един от съдиите, решаващи по искане на прокуратурата за издаване на заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, ход, който може да предизвика допълнителни забавяния на делото, предава Ройтерс.

През май прокурорите поискаха заповеди за Нетаняху и министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, както и за трима лидери на Хамас- Яхия Синвар Мохамед Дейф, и Исмаил Хания. Те и тримата обаче вече са мъртви. Прокуратурата заяви, че има разумни основания те да са извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Президентът на МНС каза, че председателстващият съдия по делото, румънският магистрат Юлия Моток, е поискала да бъде заменена по здравословни причини в петък и незабавно е била заменена със словенския съдия Бети Холер.

Очаква се смяната допълнително да забави решението за евентуални заповеди по делото, разглеждащо конфликта в Газа, тъй като новият съдия ще има нужда от време, за да се запознае с материалите.

Главният прокурор от МНС отхвърля обвинения за неправомерно поведение

Главният прокурор от МНС отхвърля обвинения за неправомерно поведение

Не се уточняват обвиненията на предполагаемата жертва