Израелският външен министър Израел Кац потвърждава, че лидерът на "Хамас" е бил убит. "Масовият убиец Яхия Синвар, който е отговорен за клането и жестокостите от 7 октомври, беше убит днес от войници на ЦАХАЛ", гласи изявлението на Кац.

Сравнението на зъбите засега потвърждава самоличността на лидера на "Хамас", който е сочен от Израел и за организатор на клането от 7 октомври 2023 . ДНК тестът трябва да даде окончателна яснота. Израелските власти разполагат с материал за сравнение от времето на престоя на Синвар в израелски затвор.

Палестински източници също съобщават за смъртта на лидера. Вестник Asharq al-Awsat цитира два неназовани свои източници от "Хамас", които потвърждават смъртта на Яхия Синвар в Тел ал-Султан, квартал на Рафах. Ударът е извършен вчера, стана ясно днес следобед след като започнаха да се разпространяват снимки на труп, приличащ значително на лидера на "Хамас".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант публикува цитат от Стария завет: "Ако преследваш враговете си, те ще паднат от меч пред очите ти". Така той цитира стих 7 от  глава 26 от книгата Левит. 

Израелските военни разследват дали са ликвидирали Яхия Синвар

Израелските военни разследват дали са ликвидирали Яхия Синвар

Израел смята Яхия Синвар за "мозъка" на смъртоносните атаки от 7 октомври

Израел смята Яхия Синвар за "мозъка" на смъртоносните атаки от 7 октомври, които предизвикаха сухопътната инвазия на Израел в Газа. От октомври месец миналата година той не е виждан на публично място и се предполага, че се крие в огромната мрежа от тунели, проправящи си път под Газа. След ликвидирането на Исмаил Хания именно Яхия Синвар наследи лидерския пост начело на "Хамас".

Яхия Синвар, възприеман като един от безмилостните лидери на палестинската екстремистка организация "Хамас", бе избран за лидер на групировката в Ивицата Газа през 2017 година.

Преди това Синвар, осъден на доживотен затвор през 1989 година за убийството на палестинци, които са съдействали на Израел, прекара 22 години в израелски затвори, като беше освободен през 2011 година като част от сделка за размяна с израелския войник Гилад Шалит.

Но Израел обяви още преди пет години, че Синвар е легитимна цел, а и му се закани още когато се появи информация, че Синвар ще поеме лидерството в "Хамас".

Припомняме, че Исмаил Хания бе убит в Техеран, часове след като присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Иран.

Военният командир на Хамас Мохамед Дейф е убит при въздушния удар на 13 юли в района на Хан Юнис, макар и Израел да съобщи и потвърди смъртта му месец по-късно.

На 14 октомври 2024 г. израелските сили за отбрана (IDF) обявиха, че Самер Абу-Дака, ръководител на въздушното подразделение на Хамас, е бил ликвидиран при последните удари.

В края на септември палестинската групировка Хамас потвърди, че лидерът ѝ в Ливан, Фатех Шериф Абу ел-Амин, е бил убит при израелски удар, който поразил дома му в палестинския бежански лагер в южния ливански град Тир. Заедно с него са загинали и съпругата, синът и дъщеря му.

В същия ден, Народният фронт за освобождение на Палестина съобщи, че трима от лидерите на организацията също са загинали при израелски въздушен удар в квартал Кола, в централната част на Бейрут.