Израелският министър на външните работи Израел Кац заяви, че назначаването на Яхия Синвар за ръководител на политическото крило на Хамас на мястото на Исмаил Хания е още една причина за премахването му.

Това разкри "Аарец".

"Назначаването на архитерориста Яхия Синвар за нов лидер на Хамас на мястото на Исмаил Хания е още една основателна причина бързо да го елиминираме и да изтрием тази гнусна организация от лицето на земята", написа той в социалната мрежа X.

Говорителят на Израелските сили за отбрана (IDF) контраадмирал Даниел Хагари подчерта, че единственото място за наследника на Хания е до ръководителя на военното крило на Хамас Мохамед Дейф, който беше убит при въздушен удар в ивицата Газа на 13 юли, и до други терористи, които нападнаха Израел през октомври миналата година. "Това е единственото място, което подготвяме и планираме за него", заяви Хагари пред Al Arabiya, цитиран от The Times of Israel.

На 6 август палестинската групировка Хамас обяви името на нов политически лидер след смъртта на Хания - за негов наследник беше посочен Синвар. По-рано той оглавяваше групировката в ивицата Газа.

Путин призова Иран да отговори "сдържано" на Израел за убийството на Исмаил Хания

Путин призова Иран да отговори "сдържано" на Израел за убийството на Исмаил Хания

И е посъветвал да не се извършват атаки срещу израелски цивилни

Смятан е за един от организаторите на нападението срещу Израел на 7 октомври миналата година. Хания беше убит на 31 юли в Техеран, където беше долетял, за да присъства на встъпването в длъжност на новия ирански президент. Израел не е поел отговорност за смъртта му.

Иран и ливанската групировка "Хизбула" заплашиха с остър отговор Израел заради убийствата в Бейрут на командира на "Хизбула" Фуад Шукр, както и на Хания. Йеменските хуси също обявиха, че планират да нанесат удар по Израел съвместно с Иран.

 Хизбула атакува Израел с рояк от дронове

Хизбула атакува Израел с рояк от дронове

Няколко цивилни са били ранени южно от крайбрежния град Нахария

Припомняме, че Хания бе убит в Техеран, часове след като присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Иран.

Русия осъди убийството на лидера на Хамас и призова за сдържаност. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън подчерта, че страната му няма нищо общо с покушението.

С какви оръжия разполагат Израел и Иран за война по между си

С какви оръжия разполагат Израел и Иран за война по между си

Зависимостта на Иран от технологии разработени за първи път през 60-те години, показва относителната слабост на неговите сили

Иран свика извънредно заседание на Съвета по сигурността на ООН. Израелският лидер Бенямин Нетаняху заяви, че отговори със сила на евентуална атака от страна на Иран.

Вестник "Телеграф" заяви, че израелската шпионска агенция "Мосад" е наела агенти по сигурността от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран, за да поставят експлозиви в три стаи на комплекс в Техеран, в резултат на което загина Исмаил Хания.