Израелската шпионска агенция "Мосад" е наела агенти по сигурността от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран, за да поставят експлозиви в три стаи на комплекс в Техеран, в резултат на което загина ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания.

Това разкри "Телеграф", като се позовава на служители, разполагащи с кадри от сградата.

Първоначално планът е бил Хания да бъде убит по време на посещението му в Техеран през май, когато е присъствал на погребението на покойния президент Ебрахим Раиси. Операцията е била отменена "поради голямото струпване на хора в сградата и голямата вероятност тя да се провали".

Първоначално иранските държавни медии и "Хамас" твърдяха, че Хания е убит при ракетно нападение.

"Ню Йорк таймс" писа, че бомбата е била поставена преди два месеца в къщата, която се управлява и охранява от Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Вътрешни лица твърдят, че устройството е било взривено дистанционно, след като е било потвърдено присъствието на Хания в стаята му.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е загинал след взривена бомба, заложена месеци преди това?

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е загинал след взривена бомба, заложена месеци преди това?

Става въпрос за стряскащо нарушение на принципите на сигурността

Запознати споделят, че Хания и преди е отсядал в къщата по време на посещенията си в иранската столица.

През юни миналата година Хания, който беше ръководител на политическото бюро на "Хамас" в Катар, подчерта, че нападението срещу членовете на семейството му няма да промени позицията на "Хамас" по отношение на продължаващите преговори за прекратяване на огъня.

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Увеличава се рискът от разрастване на конфликта в Близкия изток

Въпреки това фактът, че бомбата е била вкарана контрабандно в комплекса за гости, охранявана от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран, показва значително нарушение на сигурността.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл своето участие.