Американската компания Moderna твърди, че при нейната Covid ваксина има по-малко "пробиви", отколкото при тази на Pfizer, но и признава, че случаите на миокардит след употреба на нейния препарат са повече. Това предаде CNCB.

От производителя заявиха, че защитата, която ваксината им предлага от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт, многократно надхвърля риска от миокардит - рядко сърдечно заболяване, наблюдавано при малък брой млади мъже, които са получили инжекцията.

EMA препоръча трета доза от ваксината на Moderna

EMA препоръча трета доза от ваксината на Moderna

Поставя се 6 до 8 месеца след втората доза…

"Съобщените случаи за възпаление на сърдечния мускул при мъже под 30-годишна възраст са относително повече след ваксината на Moderna в сравнение с тази на Pfizer/BioNTech", призна все пак главният медицински директор на Moderna д-р Пол Бъртън пред репортери в четвъртък.

Той цитира данни от Франция за мъже на възраст между 12 и 29 години. Сред тях е имало 13,3 случая на миокардит на 100 000 души след ваксинация с Moderna в сравнение с 2,7 случая на 100 000 души след ваксинация с Pfizer.

Въпреки това Бъртън изтъкна и други данни, които показват, че честотата на леки или тежки заразявания с коронавирус е по-ниска при получателите на Moderna, отколкото при тези на Pfizer или Janssen. Той също така подчерта, че при неваксинираните хора рискът от смърт се увеличава единадесет пъти в сравнение с имунизираните.

"Здравните органи са достатъчно предпазливи и продължават да препоръчват ваксината на Moderna. Смятаме, че балансът между ползата и рисковете е изключително положителен", добави Бъртън.

Moderna иска ЕС да одобри ваксината ѝ за деца между 6 и 11 г.

Moderna иска ЕС да одобри ваксината ѝ за деца между 6 и 11 г.

Дозировката е по-ниска от тази, прилагана при възрастни

Повече от 71 милиона американци са си поставили и двете дози на препарата на Moderna. Някои държави в Европа обаче ограничиха употребата му за хора под 30-годишна възраст.