Европейският регулатор на лекарствата е открил възможна връзка между рядко сърдечно възпаление и COVID-19 ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna и посъветва хората с анамнеза за рядко кръвно заболяване да избягват коронавирус препарата на Johnson & Johnson, предаде "Ройтерс".

Сърдечните заболявания миокардит и перикардит трябва да бъдат изброени като възможни странични ефекти на двете иРНК ваксини, уточни комисията по безопасност на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

САЩ засече повече сърдечни възпаления след иРНК ваксини при млади мъже

САЩ засече повече сърдечни възпаления след иРНК ваксини при млади мъже

Става въпрос за миокардит или перикардит при 16 до 24-годишни, след втора доза Pfizer и Moderna

Такива случаи се случват предимно в рамките на 14 дни от ваксинацията, по-често след втората доза и при по-млади възрастни мъже, уточниха от EMA. Това е в съответствие с констатациите на американските здравни власти миналия месец.

Комисията на EMA също така препоръча, че хората, които имат анамнеза за синдром на капилярно изтичане, не трябва да се ваксинират с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. Регулаторът през юни поиска синдромът на капилярно изтичане да бъде добавен като страничен ефект от ваксината на AstraZeneca.

Ваксините както на AstraZeneca, така и на Johnson & Johnson използват различни версии на COVID-19 вирус, за да предоставят инструкции за производството на коронавирусни протеини, за да се получи имунен отговор.

Ваксините на Pfizer и Moderna вероятно създават траен имунитет

Ваксините на Pfizer и Moderna вероятно създават траен имунитет

Могат да предпазват от коронавируса в продължение на години