Адвокатите на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман твърдят, че назначаването му за министър-председател го квалифицира за имунитет от съдебни дела в американски съдилища, включително и това, свързано с убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., съобщи АФП. 

Припомняме, че принц Мохамед, преди това вицепремиер и министър на отбраната, беше назначен за премиер с кралски указ миналата седмица, което предизвика безпокойство от активисти за правата на човека и правителствени критици, че иска да избегне изобличаването в дела, заведени в чуждестранни съдилища.

Мохамед бин Салман е новият премиер на Саудитска Арабия

Мохамед бин Салман е новият премиер на Саудитска Арабия

Саудитският крал Салман нареди промени в кабинета

Администрацията на американския президент Джо Байдън все още не е преценила дали смята, че принц Мохамед отговаря на изискванията за имунитет.

Съдия даде на американските адвокати краен срок до 3 октомври да подадат "заявление за интерес" по въпроса. Но в петък, позовавайки се на новата позиция на принц Мохамед, администрацията поиска допълнителни 45 дни, за да вземе решение.

Това искане беше удовлетворено и новият срок е 17 ноември.

Правните заплахи към принц Мохамед в американските съдилища са и за други дела, освен убийството на Кашоги. 

Тази жалба обвинява принц Мохамед, че се опитва да примами Джабри обратно в Саудитска Арабия от изгнание в Канада - след това, когато това не проработи, "разгръщане на ударен отряд", за да го убие на канадска земя, заговор, осуетен, когато повечето от -нападателите бяха върнати обратно на границата.

В петък обаче съдия уважи молба за прекратяване на делото, като каза, че неговият съд няма юрисдикция над почти всички обвиняеми, изброени от Джабри - група, която включва принц Мохамед, други саудитски служители и "няколко базирани в САЩ лица".

През юли група неправителствени организации подадоха жалба и във Франция, в която се твърди, че принц Мохамед е бил съучастник в изтезанията и насилственото изчезване на Хашоги. 

Байдън пред тест за престолонаследника на Саудитска Арабия

Байдън пред тест за престолонаследника на Саудитска Арабия

Белият дом трябва да вземе решение до 1 август

Принц Мохамед сега няма имунитет срещу съдебно преследване, защото като престолонаследник той не е държавен глава, казаха те.