Властите в Молдова са готови да обсъди доставките на смъртоносни оръжия с Франция, съобщиха RFI и ТМР.МД. 

По-рано през юни френският президент Еманюел Макрон обяви, че Молдова ще получи 40 милиона евро от Европейския фонд за отбрана. Средствата се отпускат на страната, за да удвои тя военния си бюджет на фона на промяна в ситуацията със сигурността в Европа.

"Тази помощ няма да дойде веднага, сумата обхваща по-дълъг период. Като част от тази помощ ще получим несмъртоносна техника, която се използва например за медицинска помощ на армията... Може да говорим и за смъртоносна техника. или оръжия, ако е възможно, в случай, че успеем да получим тази помощ, особено безплатно", каза Санду пред румънската телевизия RFI във вторник.

Тя каза, че Молдова няма намерение да воюва с никого, но страната не членува в нито един военен блок и не може да разчита на помощ в случай на въоръжени конфликти.

ЕК дава на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки на ЕС

ЕК дава на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки на ЕС

Грузия обаче трябва да изпълни определени условия

"Ще направим всичко възможно да не се сблъскаме с конфликт, но всички очакваме армията да ни защити в случай на агресия. Армията трябва да бъде оборудвана с всички средства, за да ни защити. Следователно правителството трябва да насърчава тази цел, за да гарантира основни нуждите на армията", каза Санду.

През май министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс каза, че страните-членки на НАТО обсъждат възможността за доставка на оръжие на Молдова.

Готовност за оказване на военна помощ на Молдова изразиха и представители на САЩ и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Руското външно министерство от своя страна заяви, че плановете на НАТО да доставят оръжия на Кишинев повдигат въпроси в Москва относно истинското намерение, което стои зад тях.

Молдова внимава да не изпусне "историческия" шанс да влезе в ЕС

Молдова внимава да не изпусне "историческия" шанс да влезе в ЕС

Настоява да не се дава статут на кандидат член само на Украйна

Европейският курс на страната, становището на Европейската комисия (ЕК) за възможността да предложи на Молдова статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз, но усилията, които страната трябва да положи, за да напредне в своя европейски курс.

Това бяха темите, разгледани в телефонните разговори на президента Мая Санду с бившия германски канцлер Ангела Меркел, министър-председателя на Финландия Санна Марин и министър-председателя на Кралство Холандия Марк Рюте.

В този контекст лидерите говориха за процеса на реформи, включително в областите, посочени в становището на Комисията, които са от съществено значение за напредването на процеса на евроинтеграция.

Санду припомни ангажимента на Молдова да продължи реформите, започнати през последната година, и посочи, че разчита на подкрепата на страните от ЕС в Европейския съвет на 23 и 24 юни.

Също така стана ясно, че парламентът ще проведе пленарно заседание на 23 юни. Депутатите на 23 юни ще разгледат предложението на правителството за удължаване на извънредното положение. 

Молдова въведе извънредно положение за 60 дни

Молдова въведе извънредно положение за 60 дни

Повече от 6340 души са преминали молдовско-украинската граница

То бе обявено през февруари със срок от 60 дни заради войната в Украйна.