Министерството на външните работи на Молдова съобщи, че е изгонило руски дипломат и е връчило формален протест на руския посланик Олег Васнецов. Решението идва след задържането на двама молдовски служители по обвинения в държавна измяна и заговор по-рано тази седмица, предава Ройтерс.

Двама молдовски служители бяха задържани по подозрение, че са предоставяли информация на заместник-военния аташе в руското посолство, съобщи източник от молдовската служба за сигурност пред Ройтерс. Това е поредното събитие, което влошава отношенията между двете страни.

В изявление на министерството на външните работи на Молдова се казва, че са получени "информация и доказателства, които потвърждават извършването на дейности на територията на Република Молдова от руски дипломат, които са несъвместими с неговия дипломатически статут."

Руският посланик Олег Васнецов заяви пред журналисти, че Москва разглежда експулсирането на своите дипломати като "недружелюбен" акт и че Русия ще предприеме ответни мерки в отговор на действията на Молдова.

Москва остро критикува новите обвинения в държавна измяна и заговор, които Молдова обяви в сряда, описвайки ги като "поредното проявление на антируски настроения, които се поддържат изкуствено в Молдова."

Отношенията между Русия и малката бивша съветска република, разположена между Украйна и членката на НАТО Румъния, се влошиха значително, след като Кишинев пое проевропейски курс и обвини Москва в опити за дестабилизация на страната.

Молдова заплаши да продължи да гони руски дипломати

Молдова заплаши да продължи да гони руски дипломати

Ако Москва се ангажира с нови дейности, вредни за интересите на страната