Молдова си запазва правото да гони руски дипломати, ако Москва се ангажира с нови дейности, вредни за интересите на страната, каза в петък външният министър Михаил Попшой, цитиран от "Ройтерс".

Отношенията на Молдова с Русия се влошиха, след като президентът Мая Санду осъди руската инвазия в Украйна и изрази стремеж за присъединяване към Европейския съюз. Санду описва Русия и корупцията като двете най-големи заплахи за нейната страна.

Молдова експулсира руски дипломат след президентските избори в Русия през март заради отварянето от Москва на четири избирателни секции в проруския сепаратистки регион Приднестровието. Молдова разреши една избирателна секция в Кишинев.

Молдова също нареди персоналът на руското посолство да бъде съкратен с 45 души през 2023 г., след като обвини, че използва оборудване там за шпионаж.

"Ако действията продължат да накърняват националните интереси на Молдова, какъвто беше случаят с организирането на т. нар. руски президентски избори на източния бряг на река Днестър... това остава опция", каза Попшой пред новинарското издание deschide.md.

Подобна стратегия е рискована, призна той, тъй като реципрочното експулсиране от Русия на молдовски дипломати може да затрудни работата на посолство в Москва.

"Нуждаем се от балансиран подход. От една страна трябва да вземем предвид нашата национална сигурност, а от друга страна трябва да имаме предвид нашите граждани в диаспората и собствените си интереси. Имаме нужда от прозрение, за да поддържаме този труден баланс."

 Москва е готова да наложи ответни мерки, ако има нови експулсирания, каза руският заместник външен министър Михаил Галузин в интервю от агенция ТАСС.

"Тук Кишинев не си прави правилните изводи. Изглежда, те са решени да ескалират напрежението в нашите отношения", цитира думите му ТАСС.

"Що се отнася до мерките в отговор, знаете, че не е имало нито един случай, в който да не сме реагирали адекватно.

Приднестровието, което се отдели от Молдова в края на съветското управление и води кратка война с новата независима държава, остава пречка в отношенията.

Около 1500 руски "миротворци" остават в региона и Молдова иска да те да напуснат. Сепаратистките лидери на Приднестровието също обвиниха централните власти на Молдова през последните месеци в налагането на несправедливи мита и "банкова блокада" на бизнеса в отцепилия се регион.

Миналата седмица Молдова и Украйна започнаха преговори за членство с ЕС, а Санду свика референдум през октомври за присъединяване към блока - заедно с президентските избори, в които тя се стреми да бъде преизбрана.

Молдова уверена, че бъдещето ѝ е в европейското семейство

Молдова уверена, че бъдещето ѝ е в европейското семейство

Мая Санду приветства началото на официалните преговори за присъединяване към ЕС