Кишинев привиква руския посланик за обяснение защо Москва планира да разкрие шест избирателни секции в Молдова за президентските избори в Русия тази седмица вместо договорената една, съобщава "Ройтерс".

Министерството на външните работи на страната посочи, че на руския посланик Олег Васнецов е било наредено да се яви във ведомството днес.

Отбелязва се, че той ще бъде помолен да обясни съобщенията в медиите, че шест избирателни секции ще бъдат разкрити в Приднестровието - проруски сепаратистки регион.

Според Молдова това е в противоречие със споразумението за разкриване на единна секция в руското посолство в Кишинев - столицата на бившата съветска страна, която се намира между Украйна и Румъния.

Руснаците гласуват на президентски избори от 15 до 17 март, на които действащият президент Владимир Путин почти сигурно ще спечели срещу останалите трима претенденти, нито един от които не го е критикувал.

Проруският президент на Молдова Мая Санду осъди нахлуването на руските сили в Украйна, обвини Кремъл в заговор за преврат, за да я свали от власт, и посочи Русия като най-голямата заплаха за суверенитета на страната си.

Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация

Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация

Кишинев очаква Москва да се намеси в предстоящите избори

На свой ред Русия обвинява Санду в насърчаване на антируски настроения и отхвърля опита ѝ да осигури членство за страната си в Европейския съюз като разрушителен.

Приднестровието се отдели от Молдова по време на разпадането на Съветския съюз, проведе кратка война срещу новата независима държава и остана на източната граница на страната повече от три десетилетия без практически никакво насилие или безредици. Около 1500 руски "миротворци" остават на територията.

Оазу Нантой, член на парламента от партията на Санду, заяви, че решението за разкриване на избирателни секции без разрешение е само последното от многобройните провокативни руски действия.

"Това е пример за провокативните действия, които Москва използва, за да обвини Молдова в русофобия, в нарушаване на човешките права на руските граждани и в следване на стъпките на сценария в Киев", подчерта той.

Молдова отхърли апела на Приднестровието за руска помощ

Молдова отхърли апела на Приднестровието за руска помощ

Олег Серебрян, вицепремиер на Молдова, каза, че конгресът е пропагандно събитие

Приднестровието отдавна се разглежда като възможна конфликтна точка около Украйна и войната засили напрежението в региона.

Напрежението се засилва и от налагането на мита от централните власти в Кишинев върху стоките, влизащи и напускащи анклава.

Молдова е изправена и пред друга регионална заплаха от южната си област Гагаузия, населена предимно с етнически турци. Лидерът на региона, подкрепян от бизнесмен в изгнание, който е осъден задочно за измама, редовно насърчава по-близки връзки с Русия и миналата седмица се срещна с лидера на Кремъл.

Приднестровието се обръща за помощ към Русия заради натиска на Молдова

Приднестровието се обръща за помощ към Русия заради натиска на Молдова

Не е ясно какво е естеството на помощта, която Тираспол очаква