Молдова остава ангажирана с мирно разрешаване на конфликта в Приднестровието, каза Президентът Мая Санду по време на среща на върха на страните от Югоизточна Европа в Тирана, предава "Ройтерс".

"Това, което правителството прави днес, са малки стъпки към икономическата реинтеграция на страната", каза тя.

Властите на непризнатото Приднестровие ще се обърнат за помощ към Русия заради натиск от страна на Молдова. Това решение взеха участниците в конгреса на депутатите от всички нива, който се проведе в Тираспол по инициатива на президента на непризнатата "република" Вадим Красноселски.

Олег Серебрян, вицепремиер на Молдова, каза, че конгресът е пропагандно събитие и че отцепилият се регион и всички граждани на Молдова са се възползвали от стремежа на Молдова да се присъедини към Европейския съюз.

Коментирайки конгреса, руското външно министерство заяви, че защитата на интересите на гражданите на Приднестровието е приоритет и че искането ще бъде разгледано внимателно, съобщи агенция РИА.

Регионалният министър на икономиката каза на конгреса, проведен в регионалната столица Тираспол, че митническите приходи, плащани в бюджета на Приднестровието, са намалели с 18% съгласно новия регламент.

"Има социален и икономически натиск върху Приднестровието, което пряко противоречи на европейските принципи и подходи към защитата на човешките права и свободната търговия", се казва в резолюцията.

Приднестровието се обръща за помощ към Русия заради натиска на Молдова

Приднестровието се обръща за помощ към Русия заради натиска на Молдова

Не е ясно какво е естеството на помощта, която Тираспол очаква