Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за членство в ЕС Молдова от повече от три десетилетия, тъй като тя търпи заплахи от Русия в множество сфери на обществения живот.

Това заяви в неделя външният министър на страната Михай Попшой, цитиран от АП.

"Последните две години без преувеличение бяха най-трудните за последните 30 години, каза той. Ние знаем, че Кремъл ще инвестира много енергия и финансови ресурси чрез своите подставени лица, за да се опита да постигне своето", каза Попсой. Те се опитват да подкупят избирателите и да използват граждани, за да ги подкупят, добави той. Руснаците се учат и се адаптират и се опитват да използват демократичния процес срещу нас, за да свалят едно демократично правителство в Молдова."

След началото на войната в Украйна през 2022 г., нейната съседка Молдова се чувства застрашена, че страната също е на прицела на Русия.

Припомнят се инцидентите със случайни ракети, паднали на нейна територия; тежка енергийна криза, след като Москва драстично намали доставките на газ; необуздана инфлация; и протести на проруските партии срещу прозападното правителство. Молдова също е приела най-големия брой украински бежанци на глава от населението от която и да е страна.

Молдова отрича руски дронове да са посетили нейна територия

Молдова отрича руски дронове да са посетили нейна територия

По-рано ВВС на украинските въоръжени сили съобщиха, че дронове се движат от границата с Молдова в посока град Хмелницки

Напрежението периодично нараства и в подкрепяния от Русия отцепнически регион на Молдова Приднестровието граничещ с Украйна, който не е признат от нито една страна-членка на ООН, но където Русия поддържа около 1500 войници като така наречени мироопазващи сили, охраняващи огромни съветски епохи запаси от оръжие и боеприпаси. Попшой призна, че ситуацията е напрегната и се притеснява, че спекулациите могат да повлияят неблагоприятно на инвестициите. 

Молдова получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., но Русия продължава да вижда страната - притисната между Украйна и членката на ЕС Румъния - като част от своята сфера на влияние.

Молдовски официални лица многократно са обвинявали Русия, че води "хибридна война" срещу страната - чрез финансиране на антиправителствени протести, намеса в местните избори и провеждане на широки кампании за дезинформация, за да се опита да свали правителството и да отклони Молдова от пътя й към пълноправно членство в ЕС. Русия отхвърли обвиненията.

"Значителен брой молдовци все още живеят под влиянието на руската пропаганда, която демонизира НАТО бугиман, признава Попшой. Но това не ни пречи да си сътрудничим с нашите партньори от НАТО и да изграждаме устойчивост в нашите въоръжени сили."

Миналата седмица националната служба за разузнаване и сигурност на Молдова заяви, че е събрала данни, показващи "безпрецедентни" планове на Москва да започне нова дестабилизираща кампания, докато страната се подготвя за референдум за членство в Европейския съюз (ЕС) и президентски избори по-късно през годината.

Молдова търси сигурност със споразумение с Франция

Молдова търси сигурност със споразумение с Франция

Париж заема все по активна позиция в европейската отбранителна политика