Молдова и Франция ще подпишат споразумение за сътрудничество в областта на отбраната в четвъртък като част от усилията на Запада да укрепи способностите на бившата съветска република на фона на опасенията на Кишинев, че Русия увеличава усилията си да дестабилизира Молдова, предава Ройтерс.

Молдова, западен съсед на Украйна, има малък бюджет за отбрана и отдавна има напрегнати отношения с Москва, които се влошиха, тъй като Кишинев подкрепя Украйна във войната срещу Русия.

Русия има войски и мироопазващи сили, базирани в Приднестровието, отцепнала се територия от Молдова, която поддържа своята автономия в продължение на три десетилетия с подкрепата на Кремъл.

Френското президентство заяви в изявление в сряда, че споразуменията за отбрана и икономическо сътрудничество ще бъдат подписани, когато президентът Еманюел Макрон се срещне с молдовския си колега Мая Санду в Париж.

Макрон ще подчертае своята "подкрепа за независимостта, суверенитета и сигурността на Република Молдова в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна", се казва в съобщението.

Двете страни постигнаха първоначално споразумение през септември, което обхваща обучение на военен персонал, редовен диалог в областта на отбраната и обмен на разузнавателна информация.

В писмото за намерения също се казва, че Париж ще подкрепи усилията на Кишинев да развие своите военни способности, включително евентуално закупуване на капацитет за противовъздушна отбрана, подобен на френската система "Мистрал".

По това време Молдова обяви, че е закупила радар GM200, произведен от Thales, който й позволява да подобри въздушното наблюдение за откриване и проследяване на цели, движещи се от малка до много голяма височина.

Министърът на отбраната на Франция заяви, че ведомството му ще извърши одит на средствата за противовъздушна отбрана на Молдова, за да подпомогне укрепването на сигурността на молдовското небе.

Успоредно с посещението на Санду западните държави ще проведат аудио разговор, организиран от Франция, за да обсъдят увеличаването на подкрепата за Украйна, но също и за Молдова.

Регионът на Приднестровието поиска Русия през февруари да помогне на икономиката му да устои на молдовския "натиск" на среща на стотици служители, обявена от проевропейското правителство в Кишинев като пропагандно събитие.

ЕС налага санкции на Русия за дестабилизацията на Молдова

ЕС налага санкции на Русия за дестабилизацията на Молдова

Кишинев благодари за мерките