Франция покани министрите на външните работи и отбраната от основните съюзници на Украйна и генералния секретар на НАТО да участват във видео разговор в четвъртък, целящ да покаже "обединен фронт" и да излезе с конкретни предложения за увеличаване на подкрепата за Киев.

Президентът Еманюел Макрон се изправи срещу ответната реакция от много западни съюзници, след като открито обсъди идеята за изпращане на западни войски в Украйна на базирана в Париж конференция за Украйна миналата седмица.

Беше планирано последваща конференция да се проведе в Париж с министри и висши дипломати от около 28 страни, но това беше отложено за видео разговор на фона на критиките, че срещата е била твърде прибързана.

"Дебатът, който последва, отразява само частично реалността на дискусията в Париж и не трябва да засенчва нашата колективна решимост да подкрепим Украйна", се казва в поканата, видяна от Ройтерс.

Поканата, изпратена до министрите от името на министрите на външните работи и на отбраната на Франция, е отправена и към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. И двамата не бяха поканени на 26 февруари.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също ще участва във видео разговор, казаха дипломати.

В поканата се казва, че срещата ще разгледа начини за ускоряване на доставката на ключови способности, по-специално доставката и производството на артилерийски боеприпаси, както и организиране на система, която ще позволи на партньорите да подобрят начините за изпразване на своите запаси от боеприпаси и да създадат нови опции за средни и ракети с голям обсег.

Той също така каза, че "без самите ние да ставаме страни в конфликта", той също ще проучи подкрепа чрез киберзащита, разчистване от мини или боеприпаси, осигуряване на границата с Беларус и координиране на производството и поддръжката на оборудване в Украйна.

В поканата не се споменава изпращането на небойни войски в Украйна, нещо, което френски официални лица предположиха, че може да бъде възможност.

Друга област, която ще бъде обсъдена, е подкрепата за страни, пряко застрашени от Русия, особено съседната на Украйна Молдова.

Трима дипломати казаха, че президентът на Молдова Мая Санду ще бъде в Париж в четвъртък за отделни разговори с Макрон.

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Войната се завърна на нашата земя, обяви френският президент