Русия планира нови опити за вмешателство във вътрешните работи на Молдова чрез провокиране на протести, намеса в предстоящите президентски избори и осуетяване на плановете за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви шефът на молдовското разузнаване Александру Мустеата, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи Службата за информация и сигурност на страната е прехванала рекордно ниво на дейности на руските служби за сигурност от 2023 г. насам и очаква още дестабилизиращи действия през тази и следващата година.

"Руските разузнавателни служби възнамеряват да се намесят в изборните процеси и през тази година", посочи Мустеата.

"Имаме информация, че се правят опити за компрометиране на референдум за европейската интеграция, намеса в президентските избори, както и дискредитиране на държавни институции и политици, които подкрепят присъединяването на Молдова към Европейския съюз", допълни той.

Молдова отхърли апела на Приднестровието за руска помощ

Молдова отхърли апела на Приднестровието за руска помощ

Олег Серебрян, вицепремиер на Молдова, каза, че конгресът е пропагандно събитие

Отношенията между Молдова и Русия се разпаднаха, тъй като Кишинев пое по проевропейски курс и обвини Москва, че се опитва да дестабилизира страната. Прозападният президент на бившата съветска република Мая Санду осъди нахлуването на Русия в Украйна и поведе Молдова по пътя към присъединяване към ЕС и НАТО.

Москва отрича обвиненията за намеса и обвинява Санду, че подклажда антируски настроения в страната, която се намира между Украйна и Румъния.

Санду планира да се кандидатира за втори мандат на президентските избори, които се очакват тази есен. Нейната партия спечели над 40% от гласовете, подадени за кметове, градски власти, областни и селски съвети. Правителството планира да проведе и национален референдум относно проевропейските си стремежи, въпреки че все още не са определени дати за това.

Русия подготвила 10-годишна стратегия за дестабилизация на Молдова

Русия подготвила 10-годишна стратегия за дестабилизация на Молдова

Секретен документ от 2021 г. разкрива целите на Москва

Мустеата посочи, че Москва се е опитала да се намеси в местните избори през ноември в Молдова - една от най-бедните страни в Европа. На свой ред Москва отрече тези твърдения.

По думи на шефа на разузнаването Москва планира да се намеси и в президентските избори, като подкрепи проруски политици и партии. Русия вероятно ще провокира протести в Молдова през март и април и ще разпали сепаратистките настроения, особено в източната и южната част на Молдова, предупреди той.

Миналия месец промосковски настроеният ръководител на молдовския регион Гагаузия поиска подкрепата на Русия и поддържането на близки отношения. Също през февруари отцепилото се от Молдова Приднестровие поиска от Русия да помогне на икономиката му да устои на молдовския "натиск".