Молдовската прокуратура съобщи в четвъртък, че е образувала наказателно дело срещу бившия началник на генералния щаб на въоръжените сили на Молдова Игор Горган. То е факт след медиен репортаж, в който се твърди, че е шпионирал за Русия, съобщава "Ройтерс".

The Insider, руско разследващо издание, в сътрудничество с молдовското издание Malenkaya Strana съобщи миналата седмица, че бившият офицер от армията Игор Горган е предал чувствителна информация както за Молдова, така и за съседна Украйна на руските разузнавателни служби. Той е бил началник на Генералния щаб на армията от 2013-2016 г. и от 2019-2021 г.

В изявление прокурорите казаха, че Горган е заподозрян в "предполагаеми подривни действия за предаване на чужда държава и нейни представители на някои данни относно системата за национална отбрана на Молдова".

След публикацията Горган беше отстранен от сегашната си длъжност като ръководител на сигурността в офиса на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Кишинев, заяви прессекретарят.

САЩ, Великобритания и Канада обвиняват Русия в саботаж на изборите в Молдова

САЩ, Великобритания и Канада обвиняват Русия в саботаж на изборите в Молдова

Ще се опита да провали вота през октомври чрез подставени лица, според съюзниците

Горган не е коментирал медийното разследване или изявлението на прокуратурата. Той не беше открит за коментар. Няма коментар и от властите в Русия.

Горган, уволнен от проевропейския президент Мая Санду като началник на щаба през 2021 г., е възпитаник на военно училище от съветската епоха. Санду каза, че ще бъде лишен от генералския си чин, както и от държавните си почести.

Припомняме, че отношенията на Молдова с Кремъл се влошиха след началото на войната в Украйна. Нейното прозападно правителство категорично осъди инвазията и обвини Москва в заговор за сваляне на правителството на Молдова.

ЕК предлага започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС през юни

ЕК предлага започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС през юни

Брюксел бърза преди началото на унгарското председателство

Съединените щати, Великобритания и Канада обвиниха Русия в четвъртък в осъществяване на заговор за повлияване на резултата от президентските избори в Молдова през октомври и подстрекаване на протести, ако промосковски кандидат загуби.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление, публикувано от Държавния департамент във Вашингтон.

Русия работи срещу прозападния президент на Молдова Мая Санду чрез дезинформация и онлайн пропаганда, се казва в изявление.

"Предприемаме тази стъпка, за да предупредим нашите демократични партньори и съюзници, че проруски политици изпълняват заговор, за да повлияят на резултатите от президентските избори в Молдова през есента на 2024 г.", казаха те. Заговорът е част от по-мащабни опити на Москва да подкопае демократичните избори, за да "сигури резултати, благоприятни за Кремъл".

Заплахата е особено актуална тази година, тъй като стотици милиони гласоподаватели в Европа и Северна Америка гласуват на национални, регионални и местни избори, се казва в изявлението.

Руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Премиерът на Молдова Дорин Речан написа в социалната медийна платформа X, че е благодарен за подкрепата на тримата съюзници и обеща, че "опитите на Кремъл да подкопае нашия суверенитет и да предизвика безредици няма да успеят".

Молдова, бивша съветска република с население от 2,5 милиона души, яростно осъди нахлуването на Русия в съседна Украйна, обвини Москва в заговор за свалянето на молдовското правителство и изгони руски дипломати.

Молдова призна руската инвазия в Украйна за геноцид

Молдова призна руската инвазия в Украйна за геноцид

Проруската опозиция отказа да участва в гласуването в местния парламент

Съюзниците публикуваха изявлението ден, след като Съединените щати наложиха санкции на Евгения Гуцул, проруския губернатор на молдовската област Гагаузия. Гуцул получи криминални обвинения за получаването на средства от Русия за финансиране на вече забранената партия Шор, създадена от Илан Шор, проруски бизнесмен в изгнание, осъден за измама в Молдова.

Тя отрича обвиненията като измислени.

По време на посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Кишинев миналия месец Санду обвини Кремъл, че използва престъпни групи в Гагаузия, за да вкара руски пари за финансиране на дестабилизиращи дейности и опити за "подкупване на изборите".

В съвместното изявление съюзниците казаха, че споделят опасенията на Санду, че Кремъл използва престъпни групи за финансиране на политически дейности.

Политическата намеса на Москва, казаха те, датира от години и цитираха като пример "директната подкрепа", която служителите на руската RT са предоставили на Шор.

Конституционен референдум в Молдова ще се проведе на 20 октомври 2024 г. Избирателите ще отговорят на въпроса "За присъединяването на Република Молдова към Европейския съюз ли сте?" На 16 май парламентът прие решение за провеждането на допитването. Така проектозаконът за изменение на конституцията на Молдова ще бъде подложен на референдум.

Референдумът се организира по инициатива на президента Мая Санду. Инициативата за преразглеждане на конституцията на Молдова беше подписана от 46 депутати и беше одобрена от Конституционния съд.

През април лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова гласоподавателите да го бойкотират. Той настоя, че проевропейският президент използва допитването, за да ѝ помогне да спечели преизбирането си.