Премиерът на Молдавия Василий Тарлев неочаквано подаде оставка. Като аргумент за оттеглянето си Тарлев посочи, че е време вече да даде път на „нови хора".

„Правителството направи много за последните няколко години, но настана време, когато са нужни нови хола и нови решения", каза Тарлев
Намерението си да подаде оставка Василий Тарлев за първи път изказа по време на заседание на членовете на кабинета. С неговата оставка автоматически се преминава към „изпълняващ длъжността".

Василий Тарлев е премиер на Молдавия от 2001 година и това за него е втори мандат. Формално оставката трябва да бъде утвърдено от парламента на страната.

С тази идея се съгласи и президентът на страната Владимир Воронин.
Президентът, в изказване по този въпрос заяви, че новият премиер на страната трябва да поведе политиката на Молдова към проевропейски курс и курс на европейска интеграция.

В последните месеци президентът на страната съумя да възстанови в основни линии на отношенията с Кремъл, които се сринаха в края на 2003 година, когато Молдова отхвърли плана за регулиране на конфликта в Приднестровието. Планът тогава бе предложен от посредника Дмитрий Козак.

След това под различен предлог руските власти забраниха вноса на различна селскостопански продукти от Молдова и преди всичко на вино.
От производството на вино в голяма степен зависи молдовската икономика. Ограничението Русия свали пред есента на 2007 година.