Резултатите от парламентарните избори в Молдова не позволяват на нито една от политическите партии да управлява самостоятелно.

Същевременно съществува риск десните партии, влезли в парламента, да не участват в коалиция.

При 97% преброени бюлетини управляващата комунистическа партия печели 45,1% от гласовете срещу 50,7%, които си поделят четирите основни опозиционни партии.

Ако резултатите биват потвърдени, комунистите взимат 48 места в 101-местния парламент. Опонентите им взимат 53 места, съобщават от централната избирателна комисия.

БиБиСи коментира, че резултатите показват успех за проевропейските, прозападни партии.

Лидерът на либералнодемократична партия Влад Филат коментира, че те показват победа за истината и категорично ще се търси компромис с останалите опозиционни партии - Либералната партия и алианса „Наша Молдова". "Ще намерим нужния компромис, за да може най-накрая Молдова да има демократично управление", добави той.

Въпреки оптимизма в редиците на опозицията, коментаторите посочват, че това общо споразумение ще бъде изработено доста трудно, като допълват, че съществува риск и изобщо да няма такова.

Четирите опозиционни партии имат достатъчно места, за да формират кабинет, но и не необходимите три пети, за да изберат наследник на президента Воронин. Той вече е заемал два мандата този пост и според конституциятане  може да бъде избран за трети път.

Припомняме, изборите бяха насрочени, след като състоялият се преди четири месеца парламентарен вот доведе до избухването на масови протести от страна на опозицията, която оспори резултатите.