Парламентът на Молдова удължи извънредното положение с още 60 дни, считано от 5 април. Мярката беше приета с 61 гласа на партия "Действие и солидарност" по предложение на правителството, а Блокът на комунистите и социалистите гласува против, съобщи IPN.

Премиерът Дорин Речан заяви пред парламента, че "несправедливата и нечовешка война, която Русия води в Украйна, продължава и този факт има сериозни последици в региона, включително в Молдова".

"Трябва да разберем, че удължаването на извънредното положение е необходим конституционен инструмент, тъй като все още сме изправени пред елементите на хибридна война на Русия срещу Молдова, която е улеснена по един или друг начин от групата "за кражба и война". Те имат много ясна мисия: да дестабилизират ситуацията и да създадат хаос тук", заяви Речан.

Премиерът добави, че все още съществуват рисковете, свързани с доставките на електроенергия, тъй като в страната няма достатъчно производствени мощности, а в съседна Украйна Русия бомбардира енергийната инфраструктура.

Молдова също въвежда извънредно положение

Молдова също въвежда извънредно положение

Страната очаква десетки хиляди бежанци от Украйна

Социалистът Василе Болеа разкритикува удължаването, като каза, че извънредното положение не е помогнало за поддържането на потребителските цени под контрол. Според него това само помага на управляващите да подписват съмнителни договори и да харчат пари, включително и чуждестранни, непрозрачно, като превишават правомощията си в мирно време.

Припомняме, че сегашното извънредно положение беше въведено за първи път на 24 февруари миналата година, когато избухна войната в Украйна, като оттогава беше удължавано многократно.

Два дни по-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на срещата си с молдовския президент Мая Санду, че Русия все повече се опитва да дестабилизира Молдова. 

ЕС бърза с членството на Молдова заради опитите за дестабилизация от Русия

ЕС бърза с членството на Молдова заради опитите за дестабилизация от Русия

Въпросът за началото на преговорите за присъединяване ще бъде разгледан скоро

По негови думи Москва и нейните подставени лица са използвали енергия, кибератаки, организирали са протести "и други разрушителни дейности".

Мишел посочи, че досега Европейският съюз е отделил над 1 милиард евро "за подкрепа на устойчивостта и стабилността на Молдова", като се очаква Европейската комисия да представи друг помощен пакет преди лятото.

Въпросът за началото на преговорите за присъединяване на Молдова към ЕС ще бъде разгледан скоро, увери той. 

Молдова - малка страна с население от 2,6 милиона души, вклинена между Украйна и Румъния, е изправена пред множество проблеми - енергийна криза, нарастваща бедност и социално напрежение - които се изостриха от войната на Русия в Украйна.

Украйна и САЩ вече предупредиха за усилията на Русия да дестабилизира молдовското правителство.

Русия обеща подобаващ отговор на Молдова, ако подкрепи санкциите на ЕС

Русия обеща подобаващ отговор на Молдова, ако подкрепи санкциите на ЕС

Кишинев планира скоро да се присъедини към допълнителните антируски мерки