Изпълняващият длъжността министър-председател на Полша Матеуш Моравецки заяви, че възнамерява да представи предложеното от него ново правителство - наречено Коалиция на полските въпроси - пред парламента в понеделник и че партията му преговаря с депутати от редица групи, съобщава PAP.

"Съставът на новото правителство ще бъде представен в понеделник", каза Моравецки.

Министър-председателят каза още, че ще обсъди представянето със Шимон Холовня, председател на Сейма, долната камара на парламента.

Запитан дали разговаря с депутати от Полската земеделска народна партия относно евентуалната им подкрепа за новия му кабинет, Моравецки отговори: "Разговаряме с парламентаристи от няколко групи. Днес се срещам с представители на крайнодясната партия Конфедерацията, които идват на среща по моя покана."

Полският президент започва консултации за съставяне на правителство

Полският президент започва консултации за съставяне на правителство

Лидерите на трите партии, които искат да сформират коалиция, призоваха Дуда да не отлага вземането на решение.

Той каза, че на срещата ще представи на Конфедерацията заплахите, отправени от тях, подкрепяйки други партии от коалиция от опозиционни групировки, които също се стремят да съставят следващото правителство.

"Не сме сигурни дали Конфедерацията действително подкрепя сформираната коалиция или ще се опита да формира Коалиция на полските въпроси", каза той, имайки предвид предложения от него междупартиен кабинет.

По въпроса дали е разговарял с депутати от PSL, Моравецки повтори, че неговата партия е разговаряла с парламентаристи от различни фракции, но ги е уверила в дискретност.

"Знаем, че нашите политически опоненти ще се опитат да ги изнудват и изплашат, каза той. Това вече се случи и ние искаме да гарантираме сигурността".

Припомняме, че , полският президент Анджей Дуда прие оставката на предишното правителство на Моравецки. Това стана на 13 ноември на първото заседание на Сейма след изборите през октомври, по време на които управляващата партия "Право и справедливост" загуби парламентарното си мнозинство. Впоследствие той възложи на Моравецки задачата да състави следващото правителство, тъй като партията спечели най-много гласове в бюлетината. Служебният премиер има 14 дни от тази покана да представи предложението си с цел да получи вот на доверие. Крайният срок изтича на 27 ноември, понеделник.

Полската опозиция отхвърли опитите на Моравецки да състави правителство

Полската опозиция отхвърли опитите на Моравецки да състави правителство

Опозиционните партии вече са договорили управляваща коалиция

Ако Моравецки не успее да спечели вот на доверие, Сеймът ще гласува да предложи друг министър-председател.