40 милиона поляци са готови да защитават родината си с оръжие в ръка, ако Русия нападне Полша. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от полската агенция PAP.

Той отбеляза, че войната в Украйна е напомнила, че свободата не се дава завинаги и точно както предишните поколения са правили да се борили за нея, така и днес хората трябва да бъдат бдителни.

Трябва да разберем, че това време на мир в продължение на много години приключи, подчерта Моравецки и допълни, че това се е случило поради "варварската, непредизвикана руска атака срещу Украйна".

"Ако на Русия някога й е хрумвало да напада Полша, трябва да знае, че в Полша има 40 милиона поляци, готови да се изправят с оръжие в ръка, за да защитават родината си", изтъкна той, въпреки че населението на Полша възлиза на 38 милиона души.

Полша: Русия иска една трета от Украйна и е готова за дълга война

Полша: Русия иска една трета от Украйна и е готова за дълга война

Западът обаче бързо щял да се умори

По негови думи в продължение на много векове Полша е била "под ботуша, в руски плен".

Не искаме този плен обратно, категоричен бе премиерът. "Отхвърляме техния колониализъм, техния империализъм. Ние сме в свободна страна и ще се борим за своята свобода", увери той.

Моравецки посочи, че част от изграждането на отбранителния капацитет на страната е укрепването на полската армия, както по отношение на числеността на войските, така и по отношение на оборудването.

Русия: Полша иска по-дълга война и парите на Украйна

Русия: Полша иска по-дълга война и парите на Украйна

Варшава се надявала Москва да изчерпи ресурсите си

Той отбеляза, че през следващите месеци полският парламент ще работи по специален закон, за да осигури регулиран достъп до огнестрелни оръжия и разкри планове на правителството за "стрелбище във всяка община".

Всяко стрелбище е необходимо, но модерните, достъпни за всички жители, са нещо, което отстояваме днес, обясни Моравецки и допълни, че специалният закон за достъп до оръжия ще бъде насочен по-специално към младите момчета и мъже, за да направи страната "по-силна и по-добре обучена за използване на оръжие".

"Трябва да сме достатъчно въоръжени, за да възпираме врага, нашата армия трябва да бъде достатъчно силна, за да не бъде най-добре никога да не бъде използвана, тествана в битка", категоричен бе премиерът, който подчерта, че всички граждани трябва да бъдат обучени на полигони.