Русия ще се опита да превземе една трета от територията на Украйна, за да засили позицията си в преговорите. Това мнение изрази премиерът на Полша Матеуш Моравецки пред Си Ен Ен.

Той посочи, че Западът трябва да направи всичко възможно, за да предложи бързо помощ на Украйна.

"Виждам, че руските войски се прегрупират. Мисля, че много скоро те ще се опитат да обкръжат украинските сили, особено в района на Донбас. След като превземат една трета от територията на Украйна, те ще искат да преговарят от много силна позиция", предупреди Моравецки.

По негови думи Москва се страхува от дългосрочни санкции.

Полският премиер настоя съюзниците на Украйна трябва да продължат да налагат "съкрушителен набор от санкции" и припомни, че страната му подкрепя изземането на руските активи и прави всичко възможно да се прекрати закупуването на руски петрол и газ.

Русия иска да преговаря с Украйна само като по-силната страна, убеден Борел

Русия иска да преговаря с Украйна само като по-силната страна, убеден Борел

Засега Москва нямала интерес от прекратяване на огъня

Според Моравецки обаче западните общества могат бързо да се уморят от войната в Украйна.

"Русия е готова за тази война в следващите няколко месеца. Но аз не съм уверен, че Западът, САЩ, ЕС и НАТО също са готови", отбеляза той. 

Полският премиер подчерта, че докато "украинците се бият като лъвове", Западът трябва спешно да увеличи доставките на оръжия за страната. Той се обърна с директен призив към Съединените щати.

"Моля, действайте бързо, защото те (Украйна - бел. ред.) се борят за нашите ценности, нашите универсални ценности", изтъкна Моравецки.

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Москва щяла да постигне целите си в Украйна