Руските войски в Украйна не се изтеглят, а се прегрупират, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, коментирайки изявленията на Москва за "драстично намаляване на интензивността на военните действия" в киевско и черниговско направление, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

Според Столтенберг, Алиансът все още не е убеден, че Русия е преговаряла добросъвестно в Истанбул, тъй като военните цели на Москва не са се променили от началото на инвазията в Украйна.

След края на руско-украинските преговори в Истанбул представител на руското министерство на отбраната обяви радикално намаляване на интензивността на бойните действия в киевско и черниговско направление.

"Според нашето разузнаване руските части не се изтеглят, а се преместват на нови позиции. Русия се опитва да ги прегрупира, подсили и преоборудва за офанзива в Донбас", каза Столтенберг пред репортери в Брюксел.

ДНР: Няма как отново да станем част от Украйна

ДНР: Няма как отново да станем част от Украйна

След като републиката е била призната за независима от редица държави

"В същото време Русия продължава да оказва натиск върху Киев и други градове. Така че очакваме нови настъпателни операции, които ще донесат още повече страдания (на украинския народ)".

"Не виждаме реална промяна в руските задачи... Те продължават да постигат целите си с военни средства", подчерта генералният секретар на НАТО.

Той добави, че съюзниците от НАТО ще продължат да доставят оръжие на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Още вчера високопоставени украински и западни военни представители изразиха съмнения относно обявеното от Русия намаляване на военната активност в Северна Украйна..

"Така нареченото "изтегляне на войските" вероятно е ротация на отделни части и води до подвеждане на военното ръководство на украинските въоръжени сили и създаване на погрешно впечатление за отказ от замисъла на окупаторите да обкръжат град Киев", се казва във вчерашно  изявление на ВСУ, цитирано от "Укринформ".

Министерството на отбраната на САЩ също беше изключително скептично. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че засега само "малък брой" руски войници изглежда се отдалечават от Киев. Но това не е "изтегляне", а "преместване" на войски. Руските войски са се "провалили" в опита си да превземат Киев и са заели отбранителни позиции пред контраатаките на украинците. Русия може да продължи да обстрелва Киев с ракети от разстояние, предупреди Кърби и подчерта, че заплахата за Киев не е отминала.

Кърби предупреждава, че всички трябва да са подготвени за голяма офанзива в други части на Украйна. Това не означава и че заплахата за Киев е отминала.

САЩ трябвало да са готови за руска инвазия в Европа

САЩ трябвало да са готови за руска инвазия в Европа

Нова стратегия на Пентагона