Полша принадлежи към страните от НАТО и ЕС, които залагат на удължаване на кризата в Украйна. Това заяви руският посланик във Варшава Сергей Андреев, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до позицията на Полша относно развоя на ситуацията в Донбас и Украйна - да, Полша заедно със САЩ, заедно с балтийските страни, с Обединеното кралство просто принадлежи към категорията на страните от НАТО и ЕС, които залагат на удължаване на конфликта, за изчерпване, както очакват, на руските ресурси и за тази цел са готови да се бият "до последния украинец", отбеляза той по време на телевизионно предаване по "Россия-24".

Русия обвини Полша, че иска да завземе част от Украйна

Русия обвини Полша, че иска да завземе част от Украйна

Варшава започва мащабни учения от 1 май

Андреев добави, че полските власти очакват да получат значителна част от парите, които Западът ще отдели за възстановяването на Украйна. Според него това е типичен полски начин на мислене: възползвай се от чуждите пари.

Това не е първото изявление на високопоставен руски представител в тази посока.

През април ръководителят на Руската служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин заяви, че Полша, заедно със САЩ, работят по план за установяване на контрол върху част от територията на Украйна.

Наришкин твърди, че Полша разчита на разделянето на Украйна, в резултат на което поляците ще получат контрол над западните й територии.

Дмитрий Песков загрижен за териториалната цялост на Украйна откъм Полша

Дмитрий Песков загрижен за териториалната цялост на Украйна откъм Полша

Операцията на Кремъл върви по план