Моряците имат право да откажат да плават на кораби, преминаващи през Червено море в ново индустриално споразумение, тъй като ситуацията ескалира и нови плавателни съдове са атакувани от йеменските хуси, казаха в петък свързани с Иран синдикат и индустриални групи, цитирани от "Ройтерс".

Много търговски спедитори са отклонили корабите си след атаки на хусите, които контролират голяма част от Йемен и казват, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа.

Моряците остават на огневата линия и вече са подписали споразумения за двойно заплащане при влизане в рисковите зони.

През декември райони, смятани за войнствени и високорискови, бяха разширени в южната част на Червено море като част от договорени споразумения между моряци и търговски корабни компании, известни като Международен форум за договаряне (IBF).

В последното споразумение на IBF моряците трябва да уведомят седем дни преди да влязат в зоната и имат право да бъдат репатрирани на друго място за сметка на корабната компания, Международната федерация на транспортните работници (ITF) и Съвместната група за преговори, се казва в изявление.

То включва и обезщетение, равно на двумесечна основна заплата.

"Решението да се включи правото на моряците да откажат да плават не беше стъпка, взета леко, тъй като това може да повлияе негативно на световната търговия, но безопасността на моряците е от първостепенно значение", се добавя в изявлението.

"За съжаление конфликтът в региона ескалира, с нови атаки срещу търговски кораби, които стават все по-сложни.

ITF, която е водещата синдикална организация на моряците, призова правителствата да осигурят освобождаването на 25 моряци, държани от хусите, след като групировката отвлече техния кораб Galaxy Leader на 19 ноември.

Хусите обещаха да продължат атаките си, докато Израел продължава да извършва "престъпления" срещу палестинците.

Смята се, че около 12% от световната търговия минава през Червено море.

Пореден кораб атакуван с ракета в Червено море край Йемен

Пореден кораб атакуван с ракета в Червено море край Йемен

Инцидентът е станал на 133 км северозападно от пристанище Мока