Няколко къщи бяха завлечени към морето, когато голямо парче земя внезапно се плъзна при голямо свлачище в Норвегия, съобщава "Индипендънт". 

Мощното свлачище от западната страна на Кракнесет в община Алта в сряда следобед отцепи парче земя с широчина над половин километър и дължина 160 метра, с осем къщи върху него.

Само минути след първото задвижване къщите са завлечени към морето. На този етап никой не е ранен и спасителните служби в момента вярват, че всички са спасени.

Един човек е евакуиран с хеликоптер, куче е успяло да доплувало до безопасно място. Полицията е повикана за свлачище в 15 и 45 часа, а спасителната операция е приключила към 19 часа.

"Току-що си бях направил две резенчета тост, когато чух удар. Отначало мислех, че на таванското помещение има някой, но след това през прозореца видях, че захранващият кабел пуши и тогава видях, че вали", обяснява местният жител Ян Егил Бейкби. 

"Излязох и избягах нагоре по планината, където гледах всичко отдалеч. Може да се каже, че бягах за да си спася живота".

Той коментира, че със съпругата му са забелязали появата на пукнатини предишния ден. "Видяхме голяма и дълбока пукнатина на пътя под къщата. Бяхме малко скептични, но все пак избрахме да останем през нощта".

"Мислехме, че може би пътят ще се срине, но не и цялата постройка. Днес отидохме на работа, но аз се върнах и, както казах бях там, когато се случи."

Спешните служби не са успели да влязат в засегнатия район поради продължаваща нестабилност, но полицията работи, за да потвърди, че всички са в безопасност.

Съобщава се, че много от сградите са ваканционни домове и повече са заети само 48 часа преди това- през почивните дни.

Причината за свлачището не е известна, но в региона има голямо количество "бърза" глина, която предизвиква нестабилна почва и бързи свлачища.

Инцидентът напомня на голямо бързо глинено свлачище в Риса в централна Норвегия през април 1978 г., при което един човек загива и са пометени 13 ферми, две къщи, вила и читалище.