И тази сутрин хиляди московчани минаха през Борисовото гробище, за да оставят цветя на гроба на Алексей Навални.

Опозиционни информационни сайтове публикуват информация и снимки от мястото, за разлика от официозите, където както и вчера информация за обществената реакция няма. Официозните издания съобщиха само за църковната служба, на която са присъствали единствено родителите и близките на Навални, но и посланици на западни държави и САЩ. Не се намира нито едно отразяване на километричните опашки от руснаци, която се изви по улиците в близост до Борисовото гробище. Последните информации също така са от вчера по обяд, като от днес, 2 март липсват такива.

Още от сутринта на гробището идват хора, които оставят цветя. Органите на реда продължават да бдят на централните улици към гробището, както и около него, но не спират руснаците, нито ограничават времето им на престой край гроба на Навални, пише "Медуза".

Навални и фабриката за мъченици в Русия

Навални и фабриката за мъченици в Русия

Културата на "саможертвата на неподчинение" се състои от няколко исторически пласта, най-старият от които е религиозен

Сутринта дойдоха отново майките на Алексей и Юлия Навални.

Тази нощ неизвестни, във всеки случай неуниформени, прибраха цветята, които хиляди руснаци оставиха извън Борисовото гробище на импровизирани за поклонение места, тъй като властите затвориха входа в 20.00 часа, което не позволи на много граждани да отдадат последна почит на опозиционния политик.

Руските агенции съобщиха за много такива места за поклонение в различни части на Руската федерация, най-често на паметниците на жертвите на политическите репресии от времето на Сталин. В повечето градове цветята, венците и снимките на Навални изчезнаха през нощта.

С над 100 арестувани и с официално потвърдена мярка приключи вчерашният ден, но като цяло сериозно ексцесии от страна на службите не бяха отбелязани. Според информация от тази сутрин правозащитният портал ОВН-Инфо списъкът със задържаните е 103 в близо 20 града на Руската федерация.

Десетки руснаци в ареста заради цветя и помен по Навални

Десетки руснаци в ареста заради цветя и помен по Навални

Сред задържаните са и непълнолетни