Руският опозиционен политик Алексей Навални ще бъде погребан в Москва по-късно в петък при засилени мерки за сигурност и опасения от полицейски репресии две седмици след като внезапно почина на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония, предава Ройтерс.

Съюзниците на Навални, които обещаха да предават на живо събитията от деня онлайн, обвиниха президента Владимир Путин, че го е убил, защото руският лидер, според тях, не би могъл да толерира мисълта Навални да бъде освободен при потенциална размяна на затворници.

Те не са публикували доказателства в подкрепа на обвинението, но са обещали да изложат как е бил убит и от кого.

Кремъл отрече държавната намеса в смъртта му и заяви, че не е запознат с никакво споразумение за освобождаване на Навални. Смъртният му акт, според неговите сподвижници, казва, че е починал от естествена смърт.

Николай Патрушев: САЩ имаха най-голям интерес да отнемат живота на Навални

Николай Патрушев: САЩ имаха най-голям интерес да отнемат живота на Навални

ФСБ е била обвинена "напълно безотговорно"

Навални, бивш адвокат, отправи най-решителното политическо предизвикателство срещу Путин, откакто руският лидер дойде на власт в края на 1999 г., организирайки улични протести и публикувайки нашумели разследвания за предполагаемата корупция на някои от управляващия елит.

Но поредица от наказателни обвинения за измами и екстремизъм, които Навални каза, че са политически мотивирани, доведоха до присъди от над 30 години затвор и повечето от поддръжниците му или избягаха от страната, или са в затвора.

Навални реши да се върне в Русия от Германия през 2021 г., след като беше лекуван от, както казаха западни лекари, отравяне с нервнопаралитичен агент, само за да бъде незабавно задържан.

Путин, който контролира всички държавни лостове и се очаква да бъде преизбран за нов шестгодишен мандат след две седмици, все още не е коментирал смъртта на Навални и от години избягва да го споменава по име.

Хиляди руснаци се сбогуват с Алексей Навални
Обновена

Хиляди руснаци се сбогуват с Алексей Навални

Властите блокират сигналите на мобилни телефони в района

Въпреки че Навални е добре известен на Запад, държавната телевизия в Русия също не го споменаваше от години, а когато го правеше, беше кратко и в негативна светлина.

Над хиляда души са се събрали около църквата, където ще се състои опелото. Според говорителя на Навални Кира Ярмиш тялото му все още не е предадено и опелото може да се забави.

Богослужението за Навални трябва да се проведе в 14:00 местно време (13:00 часа българско време) в църквата на иконата на Божията майка в московския квартал Марино, където Навални живееше.

След това е планирано да бъде погребан на Борисовското гробище, на около 2,5 километра от другата страна на река Москва два часа по-късно.

Съюзниците на Навални, които са извън Русия и са определени от властите като подкрепяни от САЩ екстремисти, призоваха хората, които искат да почетат паметта му, но не могат да присъстват на погребението му, вместо това да отидат до определени забележителности в собствените си градове в петък 7 часа вечерта местно време.

Кремъл отхвърли изявленията на неговите съюзници като провокативни и предупреди, че полицията ще спазва закона.

Съдейки по предишни събирания на поддръжници на Навални, се очаква засилено полицейско присъствие и властите ще осуетят всичко, което прилича на политическа демонстрация съгласно законите за протести.

Съпругата на Навални Юлия, от която той има две деца, каза, че не е сигурна дали самото погребение ще премине мирно или полицията ще арестува присъстващите. Тя живее извън Русия.

Метални огради са били поставени около обширна зона преди началото на церемонията в московска църква и гробище, а десетки полицейски автомобили и униформени служители са заели позиции в района от рано сутринта. Проверяват се документите и личните принадлежности на минувачите и има съобщения, че мобилните интернет услуги в района са изключени.

Очаква се майката на Навални, 69-годишната Людмила, да присъства на погребението му. Не е ясно кой друг ще бъде допуснат в църквата за службата.

Руснаците да изпълнят завета на Навални с масов протест на изборите, зове негов сподвижник

Руснаците да изпълнят завета на Навални с масов протест на изборите, зове негов сподвижник

Кремъл предупреждава за правни последици за всеки, който се вслуша в "провокативния призив"

Навални беше християнин, който осъди решението на Путин да изпрати десетки хиляди войници в Украйна като лудо начинание, изградено върху лъжи. Но църквата, която ще бъде домакин на погребението му ентусиазирано афишира подкрепата си за войната.

В навечерието на погребението му съюзниците му обвиниха властите, че блокират плановете им за провеждане на по-голяма гражданска панихида и казаха, че неизвестни лица дори са успели да осуетят опитите им да наемат катафалка, за да го транспортират до собственото му погребение.

Кремъл заяви, че няма нищо общо с организирането на погребението на Навални.

Метаморфоза към тоталитарен диктатор от най-опасния вид - уплашеният

Метаморфоза към тоталитарен диктатор от най-опасния вид - уплашеният

Репресивният режим на Путин намалява прага на това, което толерира и вдига летвата за това как ще реагира