Близък съюзник на покойния опозиционен лидер Алексей Навални призова руснаците да излязат масово на протест в изборния ден срещу президента Владимир Путин следващия месец - нещо, за което апелира самият Навални малко преди смъртта си, съобщава "Ройтерс".

Кремъл предупреди, че ще има правни последици за всеки, който се вслуша в "провокативния призив" на хора, които определи като опасни екстремисти, подкрепяни от САЩ.

В публикация в социалните медии на 1 февруари Навални призова руснаците да заявят протеста си, явявайки се да гласуват по едно и също време - по обяд на 17 март.

Опозиционерът почина в арктическа наказателна колония на 16 февруари. В YouTube неговият сподвижник Леонид Волков посочи, че призивът за протест е "прякото политическо завещание на Навални" и неговият последен призив за действие.

Навални призова руснаците за национален протест срещу Путин в изборния ден

Навални призова руснаците за национален протест срещу Путин в изборния ден

"Това ще бъде мощна демонстрация на настроението в страната"

"Сега това вече не е просто политическа акция, насочена към преодоляване на политическата самота и изолация. Това вече е траурен митинг и гражданска възпоменателна акция в памет на Навални, който ни помоли да я проведем", подчерта той.

"Така хората ще изпълнят последната воля на Алексей Навални, така че това е много важно. Направете го. И в оставащото време до изборите убедете колкото се може повече хора да го направят".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че поддръжниците на Навални са добре известни със своите "провокативни" призиви за нарушаване на закона и предупреди, че ще има последствия за онези, които се вслушат в подобни апели.

"Тези хора, така наречените поддръжници на Навални, са добре известни със своите провокативни призиви - да се нарушават законите на Руската федерация", заяви Песков.

"Това е много вредна практика и има правни и правоприлагащи последици за тези, които откликнат на тези призиви".

Навални призова за протеста "По пладне срещу Путин" като начин хората да демонстрират съпротива, без да рискуват да бъдат арестувани, тъй като просто ще се наредят на опашка, за да гласуват законно.

Навални размахва пръст от арктическия си затвор, вещае края на Путинова Русия

Навални размахва пръст от арктическия си затвор, вещае края на Путинова Русия

Той каза, че съвременна Русия е била насадена с "цинизъм и конспирация"