Хвърленият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални призова руснаците да протестират срещу президента Владимир Путин в изборния ден през март, като всички се явят да гласуват по обяд, съобщава "Ройтерс".

Опозиционерът заяви, че не е достатъчно да се гласува против Путин, защото Кремъл така или иначе ще фалшифицира резултата чрез електронната система за гласуване, която се използва за първи път на президентски избори.

Според него обаче гледката на големи тълпи, отиващи до урните по обяд на 17 март, ще изпрати силен сигнал, без да излага никого на риск.

"Това може да бъде мощна демонстрация на настроението в страната", написа Навални в своя канал в "Телеграм" чрез своя екип.

Големите протести са изключителна рядкост в Русия поради риска от арест - особено след началото на войната с Украйна. Навални обаче смята, че това ще бъде безопасно, защото гласуването е законно и официално се насърчава.

"В 12 ч. на обяд вече има висока избирателна активност, има много хора и просто е невъзможно да се откроят онези, които са гласували "против", посочи той.

Путин иска  предизборна кампания на конкурентна основа

Путин иска предизборна кампания на конкурентна основа

Това ще бъдат първите тридневни президентски избори в Руската федерация - 15, 16 и 17 март

"Това ще бъде общонационален протест срещу Путин, който ще се проведе близо до вашия дом. Той е достъпен за всеки, навсякъде. Милиони ще могат да вземат участие. И десетки милиони ще станат свидетели на това".

47-годишният Навални в момента излежава присъди в арктическа наказателна колония - общо над 30 години по обвинения, включващи екстремизъм, които той отхвърля като измислени с цел да го накарат да замълчи.

Поддръжниците му твърдят, че е невъзможно да се попречи на Путин, който е на власт като министър-председател или президент от 1999 г. насам, да удължи управлението си с още шест години - с което би изпреварил Йосиф Сталин като най-дълго управлявалия руски владетел от 18-ти век насам.

Лагерът на Навални обаче иска да използва периода на кампанията като възможност за разпалване на опозицията срещу Путин и войната.

Навални размахва пръст от арктическия си затвор, вещае края на Путинова Русия

Навални размахва пръст от арктическия си затвор, вещае края на Путинова Русия

Той каза, че съвременна Русия е била насадена с "цинизъм и конспирация"

Кремъл изразява увереност, че Путин ще спечели, защото разчита на обществена подкрепа и доверие, с рейтинг в социологическите проучвания от около 80%.

Сред претендентите да се включат в президентската надпревара срещу него, е Борис Надеждин - единственият, който остро критикува Путин и войната. Вчера той представи подписите на над 100 000 поддръжници на избирателната комисия и следващата седмица ще научи дали тя ги е потвърдила и ще му позволи да участва в изборите.

Избирателите в около 1/3 от руските региони, включително Москва, могат да гласуват чрез дистанционна електронна система. Според критиците обаче електронното гласуване не подлежи на външен контрол и е лесно за манипулиране от властите.

ЦИК на Русия официално регистрира Путин за изборите

ЦИК на Русия официално регистрира Путин за изборите

Той е събрали 314 909 валидни подписа за участие